Index Vakbarát Hírportál

Leparkolt a kínai Mars-szonda

2021. február 24., szerda 09:29

A Tienven−1 nevű kínai Mars-szonda ideiglenes parkolási pályára állt annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a Mars-járó a vörös bolygón landolhasson − jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság. A szonda három hónapon át tudományos felderítést végez, miközben kamerái és spektrométerei ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére.

A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül.

A Tienven−1 űrszondát július 23-án bocsátották fel, jelenleg 212 millió kilométerre jár a földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek Mars-szondáját követően.

A napelemmel működő, golfkocsiméretű kínai Mars-járó a tervek szerint a talajvízből venne mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve. A szonda sikeres landolása esetén Kína a második ország lenne az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance Mars-járója február 18-án landolt a vörös bolygón.

Kína űrkutatási tervei között szerepel továbbá egyebek mellett egy állandó űrállomás kiépítése, egy legénységet szállító űrhajó holdra juttatása, és egy állandó kutatóbázis kialakítása ugyancsak a holdon.

Rovatok