Index Vakbarát Hírportál

Gagarin repülésének évfordulóján hárman érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra

2021. április 9., péntek 18:38

Hatvan éve repült először ember az űrbe. Pénteken két orosz és egy amerikai űrhajóst lőttek fel.

Három tudóssal a fedélzetén a Nemzetköz Űrállomásra érkezett pénteken az orosz űrügynökség Szojuz űrhajója. A fellövést az űrhajózás világnapjára, vagyis az első űrhajós repülésének hatvanadik évfordulójára időzítették.

Ünnepi járat

Jurij Gagarin repülő őrnagyot 1961. április 12-én bocsátották útjára a Vosztok–1 fedélzetén. A világ első űrhajósa összesen 108 percet töltött odafenn, első helyet szerezve az űrversenyben a Szovjetúniónak.

A jubileumon felbocsátott orosz űrhajó Oleg Novickijből, Pjotr Dubrovból és Mark Vande Heiből, vagyis két orosz és egy amerikai űrhajósból álló csapatot juttatott az űrbe.

A kazahsztáni Bajkonur űrkikötőt feldíszítették Gagarin repülésének évfordulója tiszteletére. A Szojuz Ms–18-ra is jutott egy Gagarin-portré.

A Jurij Gagarin űrutazásakor használt kilövőállást 2019-ben használták utoljára, jelenleg felújítják, és várhatóan 2023-tól újra használják. 

Díszvacsora az űrállomáson

A Szovjetunió felbomlását követően válságba került orosz űrkutatás egyik fő tevékenysége az elmúlt években a Nemzetközi Űrállomásra induló menetrendszerű rakéták üzemeltetése volt. E téren kvázi monopóliumot élveztek egészen tavalyig, amikor Elon Musk űrcége, a SpaceX először juttatott fel űrhajóst az állomásra. 

Az általában hatfős legénységet vendégül látó Nemzetközi Űrállomáson jelenleg heten tartózkodnak. Az amerikai Kate Rubins, illetve az orosz Szergej Rizskov és Szergej Kud-Szvercskov a tervek szerint április 17-én térnek vissza a földre.

(CNN, The Moscow Times)

Rovatok