Index Vakbarát Hírportál

Tízezer embert venne fel Európában a Facebook

2021. október 18., hétfő 13:39

Tízezer új munkavállalót venne fel a Facebook az Európai Unióban a cég metaverzum projektjének fejlesztésére az elkövetkező öt évben – közölte a techóriás. A toborzási akció első körében magasan képzett mérnököket keresnek majd, elsősorban Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Hollandiából és Írországból.

Mark Zuckerberg idén nyáron beszélt a Facebook metaverzum-építési tervéről. A metaverzum egy immerzív virtuális valóság, mely a valós élet által kínált lehetőségekkel operál, így szociális interakciókra, szórakozásra, üzleti ügyekre is használható. Utóbbira helyezné a hangsúlyt a Facebook az európai fejlesztéssel, a cég szerint ugyanis az öreg kontinens cégei kulcsfontosságú szerepet töltenek be a Facebook sikerében azzal, hogy használják a cég termékeit és szolgáltatásait. Emellett a régió remek egyetemeit és szakembereit emelte még ki a közösségi óriás közleményében.

Az első lépés a metaverzumba egy olyan virtuális valóság kifejlesztése lesz a tervek szerint, ahol üzleti megbeszéléseket lehet tartani. A CNBC a Facebook bejelentése kapcsán megjegyzi, a Microsoft, a Roblox és az Epic Games is komolyan érdeklődik a metaverzum iránt, s ezek a cégek is nagy összegeket költenek a kutatás-fejlesztésre.

A Facebook szerint a metaverzum fejlesztése nem bízható rá egyetlen cégre, szükséges lesz az együttműködés. Megkérdőjelezhető ez a kijelentés egy olyan cégtől, mely sorra vásárolta fel riválisait történelme során. Ugyanakkor a Facebook 50 millió dollárt adott nonprofit szervezeteknek, melyek célja, hogy felügyeljék, hogy „felelősségteljesen épüljön meg a metaverzum”. A Facebook szerint ahhoz, hogy egy igazi, működőképes metaverzumot hozzanak létre, még 10-15 évre van szükség.

Egyes vélemények szerint a Facebook a metaverzummal és az ezzel kapcsolatos európai munkahelyteremtéssel csupán megpróbálja elterelni a figyelmet és visszanyerni a bizalmat az elmúlt hetek botrányai után.

Rovatok