Index Vakbarát Hírportál

Fontos WHO-bejelentés: egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás

2021. november 4., csütörtök 14:08

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás, hatásfokukat nem befolyásolja az egybeesés. Siddhartha Datta, a WHO európai regionális vakcinatanácsadója ezt csütörtökön, Koppenhágában mondta egy sajtótájékoztatón.

Bárki megkaphatja a két vakcinát együtt, nem csökken egyik oltóanyag hatásossága sem – hangoztatta. Európa 53 országa és a közép-ázsiai térség a valódi veszélyforrása annak, hogy a következő hetekben újult erőre kap a koronavírus, vagy már meg is történt – mondta ugyancsak csütörtökön és szintén Koppenhágában egy sajtótájékoztatón a WHO regionális hivatalának elnöke, Hans Kluge. Emlékeztetett arra, hogy 

ismét rekordok felé közelítenek az esetszámok, és igen gyorsan terjed a fertőzés az említett két régióban, és ez „súlyosan aggasztó”.

Újabb válságos időszak jött el a világjárvány újjáéledését tekintve. Európa ismét a pandémia epicentruma, ahogyan egy évvel ezelőtt – fogalmazott Kluge. Rámutatott, hogy

Európában az utóbbi héten több mint megkétszereződött a koronavírus miatt kórházba kerülők száma,

ha pedig a járvány továbbra is ilyen ütemben terjed, februárra Európában újabb félmillió halálos áldozata lehet. Hozzátette ugyanakkor, hogy most az egészségügyi hatóságok többet tudnak a vírusról, és jobb eszközeik vannak ellene.

A járvány újraéledését Kluge szerint a lakosság alacsony átoltottsági szintje és a vírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedések lazítása okozta. Felidézte, hogy Európában csak nyolc olyan ország van, ahol a teljes átoltottság legalább hetvenszázalékos, az átlagos arány 47 százalék.

Az Index az elmúlt napokban számolt be arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kiadott egy figyelmeztetést, amely szerint súlyos influenzajárvány jöhet idén. Azt írták:

AZ INFLUENZA EGY KÜLÖNÖSEN VESZÉLYES ALTÍPUSA, A H3N2 MÁR TERJEDNI KEZDETT HORVÁTORSZÁGBAN.

Az ECDC szerint elsősorban az idősekre és a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberekre jelenthet veszélyt az influenza. A megbetegedés elleni küzdelmet az is nehezítheti, hogy a koronavírus-járvány is jelentős terhet helyez az egészségügyre – tették hozzá.

Az influenzaoltások ügyében az elmúlt napok legfontosabb híre az volt, hogy már indul a klinikai kutatási fázis a Moderna mRNS-alapú influenzavakcinájával. A JAMA tudományos szaklap cikkéből kiderült, hogy a kutatásokat még júliusban kezdték, az alanyok létszáma mostanra lett teljes, a fázis 1-es és 2-es kísérletet 180 fővel indítják el. A Moderna influenza elleni vakcinája háromdózisos lesz, és ugyanarra a technológiára épül, mint a vállalat koronavírus-oltása. A cég a légzőszindróma-vírusra is tesztel mRNS-vakcinát, aminek második és harmadik kutatási stádiuma az év végén indul.

(Borítókép: Michael Ciaglo / Getty Images)

Rovatok