Index Vakbarát Hírportál

Feketedobozt kap a Föld

2021. december 15., szerda 20:03

A civilizáció összeomlása után segít kideríteni, hol mentek félre a dolgok.

A világ több pontján léteznek már világvége esetére készült létesítmények. Ismertebb a Spitzbergákon épített norvég magbunker, kevésbé ismert, de aktív program az bozóttüzek által fenyegetett ausztrál élővilág mentésére készült DNS-bank. Ezekhez csatlakozik hamarosan a Föld feketedoboza (Earth's Black Box) nevű eszköz, amit arra szánnak, hogy a repülőgépek sorsát rögzítő dobozhoz hasonlóan, megörökítse az emberi civilizáció zuhanását és bukását.

A 7,5 centiméter falvastagságú acéldobozt a Tasmaniai Egyetem, a Clemenger BBDO reklámcég, és a Glue Society művészeti kollektíva építi. Formája és mérete egy buszmegállóhoz hasonló lesz. Belsejében egy számítógép, egy masszív háttértár, és egy akkumulátorcsomag helyezkedik el, amit a doboz tetejére szerelt napelemek látnak el energiával.

A számítógépen egy algoritmus fut, ami ötszáz különböző adatot gyűjt folyamatosan, például a légköri széndioxid szintjét, a tengerek és szárazföldek hőmérsékletét, a népesség változását, az energiafogyasztás változását, vagy az újságok főcímeit.

A háttértár a CNN szerint mintegy ötven évnyi adat rögzítésére elég. Fél évszázad után, ha még létezik emberiség, valószínűleg könnyen bővíthető lesz. Nehezebb kérdés, hogy egy acéldoboz mennyire tud ellenállni a világvégének, legyen az földrengés, árvíz, vagy aszteroida becsapódás.

Már ír a gép

Az is komoly kérdés, hogy egy világvégét követően, aki megtalálja, hogyan használja fel az adatokat, egyáltalán hogyan fér hozzájuk.

Lehetetlen előre látni, hogy ki vagy mi találja meg a dobozt, de feltételezhetjük, hogy nem sok haszna lesz, ha csak nem találja meg egy intelligens és civilizált valaki, aki képes értelmezni és megérteni az alapvető szimbólumokat

– mondta Jonathan Kneebone, a Glue Society igazgatója. Az alkotók a kihalás által veszélyeztetett nyelveket megörökítő Rosetta Projekthez hasonlóan többféle átírást fognak alkalmazni és egy analóg acéllemezre vésnék a használati utasításokat, a megtalálók számára.

Annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy építhetünk-e egy elektronikus olvasót a dobozba, ami napfényre aktiválódik és reaktiválja a dobozt, ha az hosszú távon alvó állapotban volt egy katasztrófát követően

– tette hozzá Kneebone.

Az acél feketedoboza várhatóan 2022-ben készül el, de a számítógép már elkezdte rögzíteni az adatokat és gyakorlatilag a novemberi glasgowi COP26 klímacsúcs óta működik.

Építői kimondottan azért vágtak bele a megvalósításába, mert úgy gondolják, hogy a bolygó klímakatasztrófa felé tart, de ugyanakkor úgy vélik, hogy az ötlet morbiditása egyfajta figyelmeztetés is a politikai elitnek, hogy a klímakérdést többé nem passzolhatják le és nem söpörhetik a szőnyeg alá.

(CNN, SingularityHub)

Rovatok