Index Vakbarát Hírportál

Az omikron új tünete az ünnepi ebédnél lehet igazán feltűnő

2021. december 26., vasárnap 10:13 | aznap frissítve

Egyre gyorsabban terjed az omikron a világban, és a fertőző variáns olyan mellékhatással is jár, amely korábban nem volt jellemző.

Annak ellenére, hogy a legújabb kutatások szerint az omikron gyengébb lefolyású, mint a korábbi variánsok, még nem lélegezhetünk fel, ugyanis kellemetlen meglepetéseket tartogat a rekordgyorsan terjedő mutáció. A szakértők egy új, az ünnepi hangulatot igencsak megkeserítő tünetet fedeztek fel az omikronnál.

Az omikron-variáns minden eddiginél több mutációval rendelkezik, így megannyi különböző panaszról számolnak be a betegek. Gyakori tünetek közé tartozik

sőt a felborult bélműködés is, azonban a tüdőt kevésbé károsítja, mint a korábbi változatok. A brit egészségügyi biztonsági hivatal adatai szerint az új variánssal fertőzötteknél 50–70 százalékkal alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata, mint a delta esetében.

A ZOE Covid Symptom Study kutatói új variánssal megfertőzött pácienseket vizsgáltak, a tüneteket pedig a delta-variánstól megbetegedettek adataival hasonlították össze. Az ízlelés és a szaglás elvesztése már a járvány kirobbanása óta kéz a kézben jár a Covid–19-cel, az omikron-variáns leggyakoribb tünetei azonban mégsem ezek, sőt egyre kevésbé jellemzőek. Helyettük új probléma jelentkezett, amely az ünnepi időszakban különösen feltűnő lehet. 

Az omikron étvágytalanságot és tompaságot okoz. 

A klasszikus tünetek, mint a láz, a köhögés és az ízlelés, szaglás elvesztése már csak az omikron-fertőzöttek 50 százalékánál jelentkezett, a helyükbe pedig az étvágy elvesztése lépett – ugyanakkor mindenkit figyelmeztetnek, hogy senki se keverje össze a Covidot egy átlagos megfázással, mivel kiszámíthatatlan, hogy a gyorsan terjedő omikron-variáns kinél milyen súlyos tüneteket okozhat később.

Az egymás után felbukkanó mutációk különösen fertőzőképesek. Az egészségügyi szakértők szerint a delta és az omikron fokozott maszkviseléssel kivédhető, és elhangzott már olyan javaslat is, hogy húzzunk két maszkot. A kettős (textil)maszk jobban lezárja a peremeken keletkező réseket, így többrétegű védelmet nyújt a fertőzés ellen, az orvosi maszkok megduplázását azonban nem javasolják, hiszen azok nem illeszkednek megfelelően az arcra. 

Jön a negyedik oltás?

Az első, alacsony mintás brit adatok szerint a harmadik Pfizer-oltást követő tíz héten belül jelentősen csökken annak védőhatása az omikron-variánssal szemben. A kutatók megállapították, hogy tíz héten belül a három vakcina által nyújtott védettség 70 százalékról 45 százalékra esik, így most azt vizsgálják, hogy szükség van-e egy esetleges negyedik oltásra.

A szomszédban is felvetődött már a negyedik oltás lehetősége – a Nemzeti Oltási Bizottság szerint Ausztriában erre az omikron miatt lehet szükség. A Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldalon megosztott ajánlás szerint „tudományos adatok hiányában jelenleg egy további (4.) oltás általánosan nem ajánlott. Azonban tekintettel a fenyegető omikron-hullámra magas kockázatú területeken (pl. fertőzési kockázatnak kitett egészségügyi dolgozók), valamint társadalmi szempontból kritikusan fontos területeken a 3. oltás után 6 hónappal ez (vagyis a 4. oltás) felajánlható.”

Portugáliában is ez a variáns okozza az új megbetegedések közel kétharmadát, a 10 millió lakosú országban napi 10 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma. A halálesetek és az intenzív osztályra kerülők száma azonban nem emelkedik. Az ország átoltottsága rendkívül magas, a lakosok körülbelül 87 százaléka be van oltva, ezzel az egész Európai Uniót megelőzi. 

(Borítókép: Andreas Rentz / 2020 Getty Images)

Rovatok