Index Vakbarát Hírportál

Megbéníthatja Elon Musk műholdjait az 5G bevezetése

2022. július 28., csütörtök 13:03

Elon Musk űrtechnológiai cége, a SpaceX egy szabályozás megváltoztatása ellen lobbizik, mondván, hogy az megbéníthatja a vállalat Starlink műholdasinternet-üzletágát.

A lehetséges változás a 12 gigahertzes (GHz) frekvenciasávot érinti az Egyesült Államokban, amelyet a SpaceX Starlink rendszere és számos más műhold is használ a földre történő adatsugárzásra − írja a Space.com

Tavaly év elején az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elkezdett gondolkodni a sáv széles körű földi használatra való megnyitásán. A Dish Network azt szeretné, hogy a 12 GHz-es sávot használja új 5G-hálózatához.

A SpaceX szerint a terv megvalósítása talán visszavonhatatlanul ártana a Starlinknek és más jelenlegi 12 GHz-es felhasználóknak.

Lényegében a hullámhossz használhatatlanná válna. Ez potenciálisan véget vetne az ügyfeleink kiszolgálásának ezen a hullámhosszon

− mondta el David Goldman, a SpaceX műholdpolitikáért felelős vezető igazgatója.

A SpaceX előrejelzései szerint a Starlink ügyfelei az esetek 80 százalékában interferenciát tapasztalnának, ha a 12 GHz-es sávot megnyitnák az 5G-használat előtt.

A Dish és más vállalatok vitatták ezeket a számokat, azt állítva, hogy azok egy „dezinformációs kampány” részei, amelyet a SpaceX folytat az 5G-terv ellen.

Ez az Elon Musk által gyakran alkalmazott taktika nem csak álságos, hanem egy 5G-ellenes narratívát hirdet, amely káros az amerikai fogyasztók számára, akik nagyobb versenyt, nagyobb csatlakozási lehetőségeket és innovációt érdemelnek.  Emellett veszélyezteti Amerika globális vezető szerepét az 5G- és a technológiai szektorban, mivel más országok megelőznek minket a következő generációs szolgáltatások nyújtásában

− mondta a hónap elején kiadott nyilatkozatában az 5Gfor12GHz Coalition, amelynek 35 tagja között a Dish is szerepel.

Rovatok