Index Vakbarát Hírportál

Sikerült megállítani a NASA pörgő műholdját

2022. október 10., hétfő 14:28

A Capstone megmentésén múlt az Artemis program.

A NASA munkatársai a hétvégén sikeresen megállították a Capstone műhold pörgését, és ezzel nagy előrelépést tettek az eszköz működésének normalizálása felé. A Capstone egy 12 CubeSat méretű űrhajó, amelynek feladata, hogy a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiterrel együttműködve pozícióadatokat szolgáltasson a tervezett Lunar Gateway (rövid nevén Gateway) űrállomás pályájának beállításához. 

A Gateway fontos szerepet játszik az új emberi holdra szállást célzó Artemis programban, amihez egy olyan különleges pályát terveztek, amelyen a Hold amúgy egyenetlen gravitációs mezejében hosszú távon keringhet. A Capstone ennek a pályának a tényleges fenntarthatóságát tesztelte volna az LRO segítségével. A június végén felbocsátott eszköz azonban szeptember elején váratlanul biztonsági üzemmódba állt. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fedélzeti fúvóka meghibásodása miatt kontrollálatlanul pörög, amit a fedélzeti giroszkópokkal sem tudtak megállítani.

A meghibásodott fúvóka minden manővernél bekapcsolt, de a földi irányításnak végül sikerült ezt kiküszöbölnie, megállítania a Capstone pörgését, és visszaszerezni az irányítást. Az eszköz stabilizálta helyzetét, és a Nap felé fordította napelemeit. A sikeres művelet eredményeképpen a Capstone a november 13-án a tervnek megfelelően az egyenes vonalú halopályára állhat a Hold körül.

(SciTechDaily)

Rovatok