Index Vakbarát Hírportál

Ügyesen minecraftozik a mesterséges intelligencia

2022. december 5., hétfő 13:00

Sokat olvasott a játékról.

Az Nvidia MineDojo intelligenciáját bemutató tudományos dolgozat kapta idén a neurális információfeldolgozás területével foglalkozó NeurIPS-konferencia fődíját, közölte blogján a cég.

A MineDojo egy általános mesterséges intelligencia, ami szóbeli utasításokat tud végrehajtani a Minecraft világában. Mint ismert, a svéd Mojang által 2009-ben bemutatott Minecraft 238 eladott példányával és 140 millió aktív játékosával minden idők egyik legsikeresebb játéka – egy kockákból felépülő nyílt virtuális világ.

A fejlesztők a MineDojo betanításához 730 ezer YouTube-videót használtak 2,2 milliárd szóra rúgó feliratokkal együtt, 7000 oldalt a Minecraft Wikipediájából és 340 ezer Reddit-bejegyzést a hozzájuk tartozó 6,6 millió hozzászólással együtt. Az adatok alapján létrehozott transzformer modell, a MineCLIP emberi beavatkozás nélkül képes volt egyes műveletek leírását az adott minecraftbeli tevékenységet ábrázoló videóval azonosítani.

A MineDojo ennek eredményeként képes közönséges nyelven adott utasításokat végrehajtani a játék világában: ha azt kérik, szerez egy vödör lávát, ha kell, épít egy Nether kaput.

Nem ez az első alkalom, hogy a mesterséges intelligencia megtanul egy játékot, különböző ágensek már megtanultak Starcraftot, Dotát vagy Gót játszani, ezek a környezetnek megfelelő stratégiára és működésre szűkítve működtek. A MineDojo ezzel szemben a Minecraft nyílt világának megfelelő műveletek sorát ismeri.

Az Nvidiánál háromszázan foglalkoznak mesterségesintelligencia-fejlesztéssel, nemcsak általános gépi tanulással, de generatív programokkal is, amik például 3D objektumokat generálnak utasítás vagy kétdimenziós kép alapján.

(Nvidia)

Rovatok