Index Vakbarát Hírportál

Egy új, egyhetes chatbothoz beszél több mint egymillió felhasználó

2022. december 13., kedd 20:20

Egy új chatbotot kevesebb mint egy hét alatt több mint egymillió felhasználó kezdett használni. A ChatGPT-t december 7-én hozta nyilvánosságra az OpenAI, egy mesterséges intelligenciát kutató cég, melynek alapítói között volt Elon Musk is.

A chatbot egyelőre helytelen válaszokat is adhat, és elfogultan viselkedhet, de az Open AI szerint „buzgón gyűjti a felhasználói visszajelzéseket, hogy segítse a rendszer javításán végzett folyamatos munkánkat” – írja a napi.hu.

A ChatGPT a legújabb a cég a GPT-ként (Generative Pre-Trained Transformer) emlegetett mesterséges intelligenciák sorában. A rendszer kifejlesztéséhez egy korai változatot oktatókkal folytatott beszélgetéseken keresztül finomhangoltak, hogy képessé váljon az emberihez hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra. Előnye, hogy egyszerre képes kiszolgálni korlátlan számú ügyfelet, illetve képes a tanulásra.

A rendszer a Twitter-adatokból is tanult Elon Musk Twitter-bejegyzése szerint, aki már nem tagja az OpenAI igazgatótanácsának. A Twitter-főnök azt írta, hogy egyelőre szüneteltette a hozzáférést. Az eredmények sokakat lenyűgöztek, akik kipróbálták a chatbotot, amely pár nap alatt olyan népszerű lett, hogy a szerverek sem bírták a rohamot. 

Miért olyan népszerű a chatbot?

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman közölte, mekkora az érdeklődés a mesterséges társalgó iránt.

A projekt szerint a chatformátum lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia válaszoljon kérdésekre, beismerje a hibáit, megkérdőjelezze a helytelen előfeltevéseket, és elutasítsa a nem megfelelő kéréseket.

Beszámolók szerint a ChatGPT-t nehéz annyira provokálni, hogy sértő dolgokat mondjon. Mike Pearl azt írta saját tesztjei során, hogy a tabukikerülő rendszere eléggé átfogó.

Az OpenAI azonban arra figyelmeztet, hogy a ChatGPT néha hihetőnek hangzó, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat ír. A ChatGPT más teszteken óvatos interjúalanynak mutatkozott, aki képes világosan és pontosan kifejezni magát angolul.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok