Index Vakbarát Hírportál

Megvan a válasz: ezért veszítik el szaglásukat a koronavírusosok

2022. december 22., csütörtök 14:24

Az immunválasz kutatása rávilágít arra a kérdésre, hogy a vírus az orrot vagy az agyat károsítja-e. Egy nemrég megjelent kutatás erre is kereste a választ.

Az a több millió ember, aki a betegség után elvesztette szaglását, egy folyamatos, kóros immunválaszban szenvedhet, amely elpusztítja az orrban lévő sejteket − állítják a kutatók.

Az orvosok a Covid-betegek orrszövetét elemezték, és megállapították, hogy azoknál, akiknek hosszú távon problémáik voltak a szaglással, a gyulladást kiváltó immunsejtek a finom orrnyálkahártyán belül voltak, amelyek potenciálisan elpusztították a létfontosságú érzékelő idegsejteket − írta meg a The Guardian

Bradley Goldstein, az észak-karolinai Duke Egyetem neurobiológus docense szerint az orrnyálkahártyából származó szövet „egyedülálló gyulladásos jeleket termelő immunsejteket tartalmaz, kevesebb szaglóidegsejttel kombinálva”. A szokatlan immunválasz csak azoknál a betegeknél volt megfigyelhető, akiknél a szaglás elvesztése hónapokig fennállt.

Úgy tűnik, hogy van egy megoldatlan helyi immunválasz, amelyet a finom szaglósejtek érzékelnek 

− tette hozzá.

Amióta az orvosok észrevették, hogy sok páciens elveszítette szaglóérzékelését, nem volt világos, hogy a vírus az orrban lévő érzékelő sejteket, az agy szaglóinformációkat feldolgozó területeit vagy mindkettőt károsítja.

A kutatók 24 Covid-páciens orrnyálkahártyájából vett biopsziát vizsgáltak, köztük kilenc olyan betegét, akik legalább négy hónapra elvesztették szaglásukat. Az utóbbi csoportból származó szövetekből kiderült, hogy a gyulladásban részt vevő T-sejtek beszivárogtak az orrnyálkahártyába, ahol a szaglóidegsejtek találhatók. A szokatlan immunválaszt annak ellenére észlelték, hogy a betegeknél nem volt kimutatható a vírus, ami arra utal, hogy a fertőzés eltűnése után is fennmaradt.

Az immunválasz lehet a felelős

Amikor a kutatók megvizsgálták a szaglásban részt vevő érzékelő idegsejtek számát, azt találták, hogy azoknál, akik hosszú távon elvesztették a szaglásukat, jelentősen kevesebb volt, valószínűleg azért, mert az orrnyálkahártya érzékeny szövetét károsította a T-sejtek által kiváltott gyulladás. Hasonló szeszélyes immunválaszok magyarázhatják a hosszú Covid más tüneteit is – mondta Goldstein.

A Covid-fertőzés során szaglásukat elvesztő emberek legalább öt százaléka nem nyeri vissza gyorsan vagy teljesen, ami világszerte mintegy 15 millió embert jelent – számoltak be a kutatók. – Jelenleg nincs specifikus, hatékony kezelésünk. A terápiák kifejlesztéséhez meg kell értenünk a probléma patobiológiáját: mi és hol károsodik

− mondta Goldstein. 

A Science Translational Medicine című szaklapban megjelent írásukban a kutatók kifejtik, hogy az eredmények hogyan kövezhetik ki az utat a szaglásvesztés új kezeléseihez. Az egyik lehetőség a gyulladást kiváltó immunsejtek helyi blokkolása az orrnyálkahártyán, a test egy olyan részén, amely könnyen elérhető krémekkel és spray-kkel.

Ezek az eredmények bátorítanak bennünket, és bízunk abban, hogy új kezelések születhetnek

− mondta Goldstein.

(Borítókép: Kyodo News / Getty Images)

Rovatok