Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a Pentagon 2022-es ufójelentése

2023. január 13., péntek 10:54

247 új észlelés volt tavaly. Ugyanannyi lufival találkoztak, mint amennyi megmagyarázhatatlanul mozgékony tárgyat észleltek.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szerveit felügyelő hivatal, az ODNI közzétette a törvény által előírt éves jelentést az azonosítatlan repülő jelenségekről, aktuális nevén UAP-kről. A nagy érdeklődéssel várt jelentés a második hivatalos összegzés a témáról, mióta az amerikai politikában fordulat állt be, és a korábbi köd helyét átvette a hivatalos és nyilvános vizsgálódás.

Az ODNI által az elmúlt 17 év jelentései alapján azonosított 144 UAP mellé 247 újabb jelentés érkezett, és további 119 futott be az összegzés készítése során. 2022. augusztus 30-án így összesen 510 UAP-jelentés volt

– írják.

A jelentések túlnyomó többsége az amerikai haditengerészet és légierő pilótáitól érkezett. Az észlelések hirtelen megszaporodását a közlemény azzal magyarázza, hogy az ilyen jelenségeket ma már potenciális ellenséges tevékenységként kell kezelni, ezért nem éri megbélyegzés az UAP-bejelentőket.

A jelentés rámutatott, hogy a 247 bejelentés egy részére hétköznapi magyarázatot talált az anomáliákat vizsgáló haderőnemek feletti hivatal, az AARO. Az AARO-hoz fut be az összes ilyen jellegű jelentés, nemcsak a hadügytől, de a civil repülésügyi hatóságoktól, a légkörkutató intézettől, az energiaügyi minisztériumtól és a NASA-tól is.

Mint írják, az észlelésekben nagyon sok tényező szerepet játszik: az időjárás, a fényviszonyok, légköri jelenségek, a szenzorok adatainak pontos értelmezése. Hozzátették, hogy mindig abból indulnak ki, hogy a megfigyelő a legjobb tudása szerint számol be tapasztalatairól, és a műszerek is megfelelően működnek.

Az UAP-k a legtöbb esetben léggömbök vagy azokhoz hasonló tárgyak. A 366 új jelentésből 26 valamilyen drón volt, 163 léggömb, 6 egyéb zavaró tényező (madárraj, időjárási jelenség vagy szél sodorta nejlonszatyor).

171 olyan jelentés maradt, amiben az észlelésre nem sikerült megnyugtató magyarázatot találni.

A meg nem magyarázott UAP-k közül néhány röpképesség és teljesítmény terén olyan képességeket mutattak, ami további vizsgálatot indokol

– fogalmaz a jelentés.

A hivatalos UAP-jelentés lényegében nem tartalmazott eget rengető információkat. Az ODNI szövegezéséből kiderült, hogy fő aggodalmuk nem a földön kívüli civilizációkra irányul, hanem a repülésbiztonságra és az ellenséges katonai felderítés különleges drónjaira. Tényleg vannak megmagyarázatlan esetek, de kiemelték, hogy nem volt példa amerikai repülőgép és UAP ütközésére, és korábbi állításokkal szemben senki sem jelentett egészségügyi problémákat egy ilyen UAP észlelését vagy megközelítését követően.

(Space.com, Vice)

Rovatok