Index Vakbarát Hírportál

Keményen rászáll a ChatGPT-re az Európai Unió

2023. április 13., csütörtök 19:02

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) bejelentette, hogy olyan munkacsoportot hoz létre, amely segíteni fog az uniós országoknak a ChatGPT felülvizsgálatában és irányításában – nyomást gyakorolva ezzel a csetbot amerikai megalkotójára, az OpenAI-ra.

Az EDPB azt nyilatkozta, hogy a speciális munkacsoportot „az együttműködés és az adatvédelmi hatóságok intézkedéseivel kapcsolatos kommunikáció megsegítése céljából” hozzák létre.

a ChatGPT iránti bizalmatlanság nem új keletű.

Március végén – az Európai Unióban elsőként – Olaszország azonnali hatállyal betiltotta a csetbotot adatvédelmi aggályokra hivatkozva, majd április elején Franciaország digitális ügyekért felelős minisztere beszélt arról, hogy a program nem felel meg az EU adatvédelmi rendeletének.

Gyűlnek a panaszok

A francia szabályozó hatóság, a CNIL öt panasz után eljárást is indított a ChatGPT-t övező adatvédelmi problémák kivizsgálására. Az egyik panasz Eric Bothorel parlamenti képviselőtől érkezett, aki arról számolt be, hogy a program olyan személyes információkat talált ki teljesen önállóan, mint például a férfi születési dátuma és korábbi munkahelyei.

Olaszország a héten egy sor kritériumot tett közzé, amelyeknek az OpenAI-nak meg kell felelnie ahhoz, hogy a ChatGPT visszakerülhessen az országba – elsősorban jogalapot kell biztosítania az adatgyűjtéshez. A ChatGPT leállítását követően egyébként az OpenAI azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy „elkötelezett az emberek magánéletének védelme mellett”, és úgy véli, hogy a program megfelel a jogszabályoknak – írja a France24.

Az Indexen múlt héten számoltunk be róla, hogy Hepburn Shire polgármester beperelheti az OpenAI-t, ha az nem korrigálja a ChatGPT hamis állításait. A chatbot szerint ugyanis a polgármester vesztegetés miatt ült börtönben, miközben a valóságban éppen ő volt az, aki leleplezte a bűncselekményt.

Rovatok