Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Kevin Mitnick

2023. július 20., csütörtök 12:24

Már gyereknek is technikai csínytevő volt, később rettegett hackerként hisztéria övezte.

59 éves korában elhunyt Kevin David Mitnick számítógépes biztonsági szakember és legendás hacker – derült ki a Dignity Memorialon közölt halálhírből. Mitnick halálát hasnyálmirigyrák okozta.

Mitnick 12 éves korában buszjegyek hamisításával kezdte a technika kijátszását. Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála, de ezt későbbi bírósági ügyeiben nem próbálta enyhítő körülményként használni.

16 évesen, 1979-ben tört be a Digital Equipment corporation számítógépes rendszerébe, amiért 1988-ban egy év börtönbüntetésre ítélték, és három évre feltételesen szabadlábra helyezték. A feltételes szabadulása vége felé kiderült, hogy betört a Pacific Bell üzenetrögzítő rendszerébe, ekkor elmenekült a letartóztatás elől, és két és fél évig bujkált.

Mitnick technikai tudása mellett kedvenc módszere az úgynevezett social engineering volt, gyakorlatilag az embereket hackelte meg úgy, hogy telefonbeszélgetés során csalt ki belőlük döntő biztonsági információkat.

Felkerült az FBI legkeresettebb bűnözőinek listájára, elfogása nagy nyilvánosságot kapott. Mivel ő volt a világ legveszélyesebb kiberbűnözője, az ügye tárgyalásáig eltelt négy és fél évet magánzárkában töltötte, és állítólag attól tartottak, hogy képes vonalas telefonon keresztül atomháborút kirobbantani. A hisztériával a hackerközösség tagjai szálltak szembe, és elindították a Free Kevin kampányt matricákon és meghackelt honlapokon. Mitnick végül összesen öt évet töltött börtönben, később saját kiberbiztonsági céget indított Las Vegasban.

A bíróság több évre eltiltotta, hogy történetéből film vagy könyv formájában hasznot húzzon, de később négy könyvét adták ki. Ezek közül a magyarul A legkeresettebb hacker címmel (eredeti címe Ghost in the Wires) megjelent visszaemlékezéseit az egyik legjobb, technikával foglalkozó könyvnek tartják. Az elfogásához vezető hajszát feldolgozó Tom Berenger, Skeet Ulrich és Russell Wong szereplésével készített Takedown című film nem sikerült túl jól, és hatalmas bukás lett.

Mitnicket szűk családi körben temetik el. Túlélte szüleit és testvérét, Adamot. Felesége, Kiberley Mitnick első gyermeküket várja.

Rovatok