Index Vakbarát Hírportál

Saját rekordját döntötte meg a leggyorsabb ember alkotta eszköz

2023. október 13., péntek 16:40

Közelebb került a Naphoz, mint bármi, amit alkottunk, és újabb rekordokat fog beállítani a következő években.

Korábbi rekordját megdöntve, óránként 692 ezer kilométeres sebességgel a NASA napkutató állomása, a Parker lett a leggyorsabb ember alkotta eszköz – közölte az amerikai kormány űrügynöksége.

A 2018-ban indult Parker szonda folyamatosan szűkülő és gyorsuló köröket leírva vizsgálja a Napot. Méréseinek köszönhetően tudhatunk meg többet a napkitörésekről, aminek nagy jelentősége van a Földön tapasztalható elektromos zavarokat okozó geomágneses viharok megismerése szempontjából.

A Parker a Nap körüli 17. köre idején, szeptember 27-én állította fel az új sebességrekordot, és közben új rekordnak számító 7,26 millió kilométerre közelítette meg a felszínnek tekinthető izzó plazmaóceánt.

A tervek szerint az eszköz 2025-ig 24 kört tesz meg csillagunk körül, és közben 6 millió kilométerre közelíti meg azt 11,5 centiméteres karbon kompozit hőpajzsa védelmében, miközben újabb sebességrekordokat állít majd fel.

A szóban forgó sebesség kozmikus léptékben sajnos elenyésző. A fénysebesség egy százalékának eléréséhez óránként 11 millió kilométert kell megtenni. A hétköznapi fogalmaink szerint szédületes sebességgel robogó Parker tehát nagyjából a fénysebesség 0,05 százalékával mozog.

Rovatok