Index Vakbarát Hírportál

Milyen gyorsan mozog a Föld?

2021.07.10. 17:01

Mivel azonos sebességgel mozgunk vele, számunkra stabil pont, de a Föld a valójában nagyon mozgékony hely. Forog a tengelye körül, kering a Nap körül, és a Naprendszerrel együtt kering a Tejútrendszer középpontja körül, és ez még nem minden.

A Föld 23 óra 56 perc és 4 másodpercenként megfordul a tengelye körül, az Egyenlítő hossza 40 070 kilométer, a bolygó tehát óránként 1670 kilométeres sebességgel forog.

A Nap 149,6 millió kilométerre van tőlünk. A Föld pályája elliptikus, de könnyítésképp körnek vesszük, kettő pí szorozva az előbb említett távolsággal, vagyis sugárral, majd elosztva 365 nappal, továbbá elosztva 24 órával megtudjuk, hogy óránként nagyjából 107 247 kilométeres sebességgel kerüljük a Napot. Ez másodpercenként 29,79 kilométeres sebességet jelent, ami elég gyors, ugyanis ebben a tempóban 4 óra alatt érnénk el a Holdat.

Kozmikus lépték

A Naprendszer részeként még ennél is gyorsabban mozgunk, bár ezt a környező csillagokhoz mérjük, ami kicsit komplikálja a számítást. A Nap 5 fényévre van a Tejútrendszer galaxis síkjától, és másodpercenként 7 kilométeres sebességgel emelkedik onnan. 250 fényév távolságra, mintegy 14 millió év múlva a pálya megfordul, és ismét a Tejút síkja felé közelítünk. A galaxis átmérője százezer fényév, mi a középponthoz képest nagyjából félúton helyezkedünk el, úgy 25 ezer fényévre. Mintegy 225 millió év alatt teszünk egy fordulatot a Tejúttal. Ez alapján óránként 792 ezer kilométeres sebességgel haladunk csillagrendszerünkkel.

A Tejút is mozog az Oroszlán és Szűz csillagkép között elhelyezkedő tömeg gravitációja, vagyis a Nagy Attraktor irányában. Az ősrobbanás után visszamaradt kozmikus háttérsugárzást referenciapontként alkalmazva kiderült, hogy a Tejút 2,1 millió kilométer/órás sebességgel halad.

Ez persze elenyésző a fény sebességéhez képest, amely 1,09 milliárd kilométert tesz meg óránként.

(LiveScience, Nasa, Wikipedia)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok