Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy lakott területre csapódnak egy kínai rakéta darabjai

2024. január 9., kedd 09:21

A kínai űrprogram biztonságával mindig is gondok voltak. Most testközelből látható, mit jelent ez.

Emlékezetes videók kerültek az internetre, amelyek testközelből örökítik meg, ahogy a földbe csapódnak a kínai Hosszú Menetelés–3B hordozórakéta segédrakétái. A videókat a SpaceNews munkatársa, Andrew Jones találta a Weibo kínai közösségi oldalon, és újra publikálta őket az egykor Twitter néven ismert X-en.

A videókon látható esetek két rakétaindítás következményeit mutatják. Az első egy Kuangtung közelében, tengeri platformról indított, három tudományos műholdat szállító Hosszú Menetelés–3B volt december 25-én, a másik egy ugyanilyen rakéta a Beidou műholdnavigációs rendszer két műholdjával, amelyet egy hszicsangi űrközpontból bocsátottak fel december 26-án.

A kínai hordozórakéta segédrakétái 2,25 méter átmérőjűek és 16 méter magasak, töltött állapotban 38-41 tonna üzemanyagot tartalmaznak, amit az indítás során valamivel több mint két perc alatt elégetnek – de a videóban látható tűzgömb és barnás füstpamacs arról árulkodik, hogy maradt még a tartályukban jó pár liter a levegőn öngyulladó hajtóanyagból.

A kínai űrprogramot nemzetközi szinten is több kritika érte már, amiért kissé lazán kezeli az űrrakétákkal kapcsolatos biztonsági kérdéseket. Hordozórakétáik felszínre visszahulló darabjai miatt minden évben veszélyhelyzet alakul ki. Legutóbb, 2022 májusában például Elefántcsontpart lakott területeire zuhantak, de jutott belőlük a kevésbé lakott Holdra is.

A Hosszú Menetelés–3B egyébként már a kezdetektől komoly áldozatokat követelt. Tíz évvel azután, hogy 1986-ban döntött róla a párt, hogy beszállnak a műholdfellövés-üzletbe, az első 3B fedélzetén egy amerikai Intelsat távközlési műholddal rögtön indulása után egy környékbeli településre zuhant, ami a hivatalos adatok szerint hat, a független becslések szerint 200-500 emberéletet követelt.

A tavaly év végén készült videók közül az egyiken az látható, ahogy a segédhajtóművek közül az egyik egy erdős területre zuhan. A másik felvételen egy ugyanilyen eszköz a Szecsuán tartományban található Kuanghszi autonóm terület hegyes vidékén egy takarásban lévő helyre csapódik be, amely később közelebbről is látható. Itt a rakéta lángoló maradványai közvetlenül egy sértetlennek tűnő ház mellett hevernek, de mivel egy nagyobb darabja az utcán található, nem világos, hogy milyen károk keletkeztek.

A kínai állami űrvállalat állítólag dolgozik olyan légterelős és ejtőernyős megoldásokon, ami kormányozhatóvá teszi a visszahulló rakétafokozatokat, de mint látható, még nem tartanak a gyakorlati alkalmazásnál.

(Futurism)

Rovatok