Index Vakbarát Hírportál

A NASA űrszemete csapódott egy floridai házba, a család a bírósághoz fordult

2024. június 23., vasárnap 10:31

A Nemzetközi Űrállomás 2021 óta visszamaradt űrszemete hullott egy floridai család otthonára. A nagyjából tíz centi hosszú, 0,7 kilogramm súlyú fém tárgy lyukat ütött a család lakásának tetőszerkezetén és padlóján, miközben egyik gyermekük otthon tartózkodott. Noha személyi sérülés nem történt, a család most pereli a NASA-t, kártérítést követelve.

Ahogy korábban megírtuk, még 2024. március 8-án történt a floridai incidens. Az űrügynökség vizsgálatai nemrég befejeződtek, és megerősítették, hogy az Otero család otthonában kárt okozó fém hengerlap valóban az ő korábbi, 2021-es akciójuknak a mellékterméke. A Nemzetközi Űrállomás eszközének a hivatal szerint el kellett volna égni az atmoszférában, azonban ahelyett, hogy szétporladt, felismerhető állapotában egyben maradt, így hullott vissza a földfelszínre.

A The Guardian értesülései szerint a család ügyvédet fogadott, akinek elmondták: gyermekük, Daniel épp otthon volt, de szerencsére nem esett baja, mivel a becsapódás helyéhez képest két szobával arrébb volt. Ugyanakkor a benyújtott kártérítési perben ezt is kiemelik mondván, néhány méteren múlt, hogy gyermekük életét veszítse.

Nem sokon múlt

Ügyfeleim érdemi kompenzációt keresnek az esemény életükre gyakorolt befolyása és stresszhatásának ellensúlyozására. Hálásak, hogy senki sem szenvedett fizikális sérülést, ugyanakkor egy ehhez hasonló »majdnem« szituáció akár katasztrofális végkimenetelű is lehetett volna. Amennyiben a törmelék néhány méterrel arrább csapódott volna be, a végeredmény komoly sérülést okozó, vagy akár halálos kimenetelű is lehet

– idézi a lap Mica Nguyen Worthyt, Oteróék ügyvédjét. 

A család jelenleg 80 ezer dollárt (mintegy 30 millió forintot) követel a NASA-tól tekintve, hogy űrszemetük nem csupán veszélybe sodorta őket, de megsértette a tetőszerkezetet hatalmas lyukat hagyva maga után, továbbá a padlót is tönkretette, ahová becsapódott.

Worthy azt is elmondta, amennyiben bíróság elé kerül az ügy és az űrügynökséget szankcionálják, az precedens alapú lehet a jövőre nézve a piaci- és magánszektor hasonló peres ügyeit tekintve. A NASA-nak jelenleg hat hónapja van reagálni az esetre.

Rovatok