Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálódnak az Izotóp Intézet Kft-nél

2011. november 21., hétfő 18:59

Több hatóság is kiszállt a csillebérci céghez, de még nem ismert, mit ellenőriznek. A múlt héten bejelentett bizottság még csak egy szándék, nem alakult meg.

„Ma kicsit nagyobb haderő jött, méregetnek, vonulgatnak mindenféle uniformisba öltözöttek. A mérőállomásra még őrt is állítottak” – írta egy neve elhallgatását kérő olvasónk, aki fotókat is küldött arról, hogy az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborját több hatóság is ellenőrizte hétfőn.

A kft. neve múlt héten került be a híradásokba, miután közölte, hogy radioaktív jód-131 izotóp került a környezetbe a labor kéményéből, és ez okozhatta a két héttel ezelőtt észlelt megnövekedett jódizotóp-sugárzást Budapest felett. Hasonló növekedést Európa több országában is észleltek. A jódizotópot orvosi célokra gyártó kft. csütörtökön úgy fogalmazott, hogy ők csak a budapesti növekedésért felelnek, de ebben több szakhivatal nem értett egyet, az ügynek komoly kommunikációs tanulságai voltak.

Az a fránya időjárás

A cég ügyvezető igazgatója, Lakatos Mihály kérdésünkre megerősítette, hogy hétfőn több hatóság is ellenőrizte a kft-t, de bővebb részleteket nem árult el arra hivatkozva, hogy ő nem nyilatkozhat az ügyben. Arról már megengedőbben beszélt, hogy esetleg a budapesti mellett az európai sugárzásnövekedést is a cég jódja okozta. „Nem tudom, hogy a mi jódunk volt-e, mert nincsenek meteorológiai adataim. Elképzelhető, hogy speciális meteorológiai viszonyok miatt nem tudott felhígulni a kibocsátott jódmennyiség és egyszerre tudott mozogni” – fogalmazott. Lakatos szerint időjárási oka lehetett annak is, hogy amikor tavasszal szintén megnövekedett az izotópszivárgás a kft. laborjában, nem okozott ilyen észleléseket: a légköri mozgások akkor vélhetőleg jobban szétterítették az izotópot.

Tavasszal a kft. nem is tájékoztatta szivárgásról a lakosságot, mert határérték alatti szivárgásnál tájékoztatási kötelezettségük nincs. Múlt héten is azért adtak ki közleményt, mert a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) kereste az európai sugárzás forrását. „Nyilván le kell most ülnünk, elemezni kell a történteket, akár olyanokkal is, akik nem ellenőrző hivatalok, hanem szakmai oldalról kapcsolódnak a témához” – célzott Lakatos a NAÜ magyar kapcsolódási pontjára, az Országos Atomenergia Hivatalra (OAH). „Tanulnunk kell ebből az esetből.”

A kft. csillebérci laborjában egyébként a szűrőrendszer hibásodott meg tavasszal, és ez a hiba tért vissza ősszel is (nyárra leállt az intézmény). Lakatosék úgy gondolják, az okozhatta a gondot, hogy annak az aktív szénnek, amivel a jód nagy részét megkötik, kisebb a szemcsemérete a korábban beszerzett szénénél. A kisebb szemcseméret miatt nagyobb lett a kémény szűrőjének ellenállása, ezért nem tudott átáramlani rajta az összes, jódizotópot tartalmazó levegő, hanem utat talált valahol, és szivárogni kezdett.

Bizottság még nincs

Megpróbáltunk válaszokat kapni a hétfői vizsgálatban érintett hivataloktól, de egyelőre nem jártunk sikerrel (ehhez a munkaidő vége is hozzájárulhatott). Kibocsátási szempontból az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet ellenőrzi a labort, de csak az intézet vezetője nyilatkozhat, aki hétfő délután nem volt elérhető. Korábban ő úgy nyilatkozott nekünk, hogy az OSSKI a Kft.-t csak a sugárvédelmi szabályok betartása szempontjából ellenőrizheti, a kibocsátási szintek ellenőrzése nem feladatuk, erre lehetőségük sincs.

A tűzoltóság a katasztrófavédelemhez irányított bennünket, de tőlük egyelőre nem jött válasz kérdéseinkre. A BRFK kommunikációs osztálya keddre ígért választ, mint közölték, az ilyen ügyekben néhány óránál több az átfutási idő.

Az OAH főigazgatóját, Rónaky Józsefet sikerült elérnünk. Ő jelezte, hogy az OAH „csak a postás szerepét játszotta”, azaz a NAÜ észrevételeit továbbította az illetékeseknek. Rónaky ugyanakkor cáfolta azt az értesülést, hogy az ügyet kivizsgáló bizottság alakult volna. „A levonható kommunikációs tanulságokra való tekintettel javasoltam az országos tisztifőorvos asszonynak, hogy az összes érintett bevonásával vizsgáljuk meg az esetet. Ezt levélben megírtam, várom a választ, formális bizottság még nincs. De biztos vagyok benne, hogy lesz” – fogalmazott Rónaky.

Rovatok