Index Vakbarát Hírportál

A hóember a múlté: építsen hónyulat!

2013. március 27., szerda 12:08

Nem mindig esik hó húsvét táján (bár például tavaly is esett), az pláne ritka, hogy napokig tart a hóesés, és pont olyan minőségű hó esik, amiből csodálatos hóembert lehet építeni – vagy éppen hónyulat, mint az az elmúlt napokban a Facebookon több fotón is feltűnt. Ezt is részben a globális felmelegedésnek köszönhetjük: olvadnak a jégsapkák, emiatt melegebb lesznek a tengerek és a levegő is, ez magasabbra tolja az úgynevezett jetstreameket, így a hideg levegő jóval délebbre áramlik.

Mi reménykedünk benne, hogy ez nem egy újabb olyan év lesz, amelyikből kimarad a nyár, és talán ez az utolsó lehetőség hóalkotásokat készíteni. Ehhez minden adott. Porhóból nagyon nehéz hóembert készíteni, mivel nem tapad megfelelően, de most nem ez a helyzet. Hóembert akkor a legkönnyebb építeni, amikor a hó hőmérséklete megközelíti olvadáspontját, és tömörré válik – mint most.

Arról már írtunk korábban, hogy hányféle hóemberépítési kultusz létezik a világban, ideje egy sokkal aktuálisabb jelenség, a Húsvét és a hozzá kapcsolódó nyúl irányába fordulnunk. A cuki állattól valójában egyáltalán nem idegenek a téli körülmények: a sarki nyúl (Lepus arcticus) a Grönland és Kanada hegyvidékein, illetve az az Északi-sarkvidéken él. Túl nagy problémája nincs ebből, bundája vastag, fehér szőrzetével pedig könnyedén elrejtőzik a rá vadászó ragadozók elől. Kétségtelenül ő az idei húsvét kabalaállata.

Ha  tehát csinált vagy látott hónyulat valahol, küldje be erre a címre, későbbi cikkünkben kiállítjuk a legjobbakat.

Rovatok