Index Vakbarát Hírportál

Budapestet fotózta az ISS parancsnoka

2013. május 8., szerda 21:11

Magyarország folyóparti fővárosa, Budapest, és a tavasz miatt kizöldült környező dombok – ezekkel a szavakkal tette ki Chris Hadfield kanadai űrhajós magyar idő szerint szerda este azt a fényképet a Twitter- és Facebook-profiljára, amit a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről nézve készített.

Nem ez az első alkalom, hogy a küldetés elmúlt néhány hónapja alatt példátlan népszerűségre szert tevő parancsnok magyar vonatkozású képet tesz fel a netre. Korábban is Budapestet fotózta, ott még a család magyar rokonait is üdvözölte, de készült kép a Balatonról is.

A közösségi médiával, illetve általában az internettel és a modern telekommunikációs eszközökkel zseniálisan bánó Hadfield a tervek szerint már csak jövő hét elejéig marad az ISS parancsnoka, a tervek szerint május 13-án tér majd vissza a földre. Az öthónapos paracsnoksága alatt sokat tett az űrhajózás és az űrkutatás divatba hozásáért, talán az sem túlzás, ha a legnépszerűbb parancsnoknak nevezzük az űrállomás történetében. A közösségi oldalakon képviselt erős jelenlét mellett az is sokat segített, hogy számos vicces vagy különleges kihívásban is szerepelt, például űrbéli koncertet adott, mesélt arról, hogy oldják meg az űrhajósok a fogmosást vagy a hányást, illetve ő hajtotta végre azt a látványos kísérletet is, amiből kiderült, hogy az űrtörölközőből kicsavart víz az űrhajós kezén marad.

Rovatok