Index Vakbarát Hírportál

Irán újabb majmot küld az űrbe

2013. október 14., hétfő 09:07

Az Iráni Űrügynökség helyettes vezetője, Hamid Fazel szombaton bejelentette, hogy egy hónapon belül újabb majmot küldenek az űrbe. A bejelentés szerint a majom egy folyékony üzemanyaggal hajtott hordozórakétára szerelt Pishgam-modulban ül majd, hasonlóan ahhoz a rhesus-majomhoz, ami az irániak állítása szerint 2013. január 28-án jutott fel a világűrbe.

A programban az eredeti tervek szerint egy macska lett volna a következő alany, de a PETA állatvédő szervezet tiltakozása miatt, illetve mert egy macska megfigyelése csak kevés, az emberes űrrepüléshez elengedhetetlen tudományos adatot produkál, végül mégis majom lesz a második utazó. Az első, emberes küldetést 2018-ra tervezik az irániak, azt követően, hogy az összes, ehhez szükséges állatkísérletet végrehajtják.

Az Iráni Űrügynökség állítása szerint az első majom előtt már teknős, egér és férgek is mentek az űrbe Iránból, de a nyugati szakértők egy része szerint ez nem igaz. Az viszont biztos, hogy az ország űripara két műholdat és egy keringő-megfigyelő egységet is feljuttatott már korábban.

Rovatok