Index Vakbarát Hírportál

Végre tényleg visszavonták a hamis őssejttanulmányt

2014. július 2., szerda 15:39

Visszavonták a szerzői azt a Nature folyóiratban megjelent tanulmányt, amely januári publikálása óta lázban tartotta a tudóstársadalmat. A japán Obokata Haruko és társai eredményeit eredetileg az őssejtkutatás mérföldkövének tartotta a szakma, de hamarosan kételyek merültek fel a hitelességével kapcsolatban, majd kiderült, hogy hamis adatokra épül. Később mi is megírtuk, hogy felmerült a tanulmány visszavonása, de ez végül most, féléves tudományos huzavona után történt meg.

A kutatók eredetileg azt állították, hogy vérsejteket sikerült őssejtekké alakítani azzal, hogy savas külső hatásnak tették ki őket. Aztán kiderült, hogy a tanulmány egyes részletei egy korábbi munkából származtak, másokat Obokata manipulálhatott a látványosabb eredmények érdekében. Közben több más neves kutatónak sem sikerült reprodukálni a kísérlet eredményét. Végül a a japán Riken kutatóintézet vizsgálata állapította meg a szándékos manipuláció tényét, ami a mostani visszavonáshoz vezetett.

Az ügy a Nature folyóiratnak is kellemetlen, ezért nem meglepő, hogy a közleményükben jelezték: felülvizsgálatra szorul a publikálásra beküldött munkák elbírálási folyamata. Chris Mason, a University College London professzora ugyanakkor megjegyezte, hogy a bírálóknak nem feladata szándékos csalás után nyomozni, egyúttal dicsérte a közösségi médiát, amely segítségével a kutatótársadalom közös munkával, a hagyományosnál jóval gyorsabban fedezte fel a kutatás hibáit.

Maga a savas fürdős őssejtellőállítási módszer egyébként nem került le teljesen a napirendről, folyamatban vannak más kutatások, amelyek az eljárás alkalmazhatóságát vizsgálják.

Rovatok