Index Vakbarát Hírportál

Magyarország végre az ESA tagja lehet

2014. szeptember 30., kedd 15:47

Magyarország lezárta a tárgyalásokat az Európai Űrügynökséggel (ESA), így teljes jogú taggá válhatunk a szervezetben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint már a csatlakozási szerződést is véglegesítették az ESA hollandiai központjában.

A kormány egy éve hozott döntést arról, hogy tagok szeretnénk lenni az ESA-ban, de már több mint tíz éve tervbe volt véve a szervezethez való csatlakozás. Az elmúlt tíz évben "európai együttműködő állam" státuszban volt Magyarország. Az ESA idén márciusban mérte fel a magyar űrszektort, 40 céget, intézményt, egyetemi kutatócsoportot hallgattak meg.

A szervezetnek most 20 tagállama van, és a földrajzi visszatérítés elve alapján működik: amennyi pénzt egy-egy állam befizet a közösbe, annyit vissza is kap a saját űrszektora különböző pályázatok és megrendelések formájában, írja a minisztérium. A belépéssel együtt a magyar cégek és szervezetek részt is vehetnek majd a szervezet által kiírt tendereken.

Magyarország számára azért is lenne előnyös a csatlakozás, mert a magánszektor folyamatosan erősödik az űrkutatásban (elég a SpaceX-re gondolni), és magyar cégek már 3-4 évtizede bedolgoznak az űrprojektekbe. Az ESA-hoz való csatlakozás ennek adhat egy nagy löketet.

Az ESA egyébként olyan menő projekteken dolgozik, mint a GPS-nél pontosabb navigációs rendszer, a Galileo, az üstökösre leszálló Rosetta űrszonda, vagy egy óriási röntgentávcső.

Rovatok