Index Vakbarát Hírportál

Az aranyszínű pók, ami egy erődben születik

2017. január 6., péntek 16:57

Él egy különleges pókfaj Dél-Amerikában, az Amazonas-medencében, aminek az újszülöttjei aranyszínűek és egy pókhálóból készült erődben kelnek ki. Mivel a képződmény hasonlít a Stonehenge-re, ezért "Silkhenge" póknak keresztelték el az állatot.

Középen van egy nagyjából két centiméter magas torony, amiben a tojások vannak. E körül pókhálóból készült oszlopok találhatóak szabályos kör alakban, nagyjából egyenlő távolságra egymástól, amiket pókháló köt össze. Tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy szögesdrótkerítéssel körülvett őrtorony.

A különös képződményt még 2013-ban fedezték fel. A tudósokat művészi és mérnöki szempontból is lenyűgözte az építmény, bár még mindig nem tudják, mi szükség rá. Ugyanakkor most már biztosak benne, hogy egy pókbölcsőről van szó, ráadásul végre videofelvételeik is vannak a pókok születéséről.

A pók fajtáját a DNS tesztek ellenére sem sikerült meghatározni. Ennek oka, hogy a gerinctelen fajok mindössze 10 százalékáról van ismeretünk, azoknak pedig csak kis százaléka szerepel az adatbázisokban. Így ugyanolyan eséllyel lehet szó egy új fajról, mint egy ismert, csak még az adatbázisokban nem rögzített pókról.

Rovatok