Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív céziumot találtak fehérorosz importgombákban

2017. november 30., csütörtök 16:12

A francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból* importált gombákban – közölte csütörtökön Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt. Meghallgatására azután került sor, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból származott. Az eset miatt megszigorították az országba behozott élelmiszerek ellenőrzését, és ezzel kapcsolatban tett most jelentést az ASN feje – értesült a Reuters.

Legutóbbi információim szerint nyomokban céziumot tartalmazó gombák érkeztek Oroszországból

– mondta Chevet a francia fogyasztóvédelmi ügynökség (DGCCRF) eredményeiről.*

A céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel – tette hozzá az ASN vezetője. Ennél többet egyelőre nem tudni, se a DGCRF, se az ASN nem részletezte, hogy mikor és milyen mennyiségben találtak a szennyezett orosz gombákból. Az utóbbi hetekben chanterelle gomba (rókagomba) érkezett Fehéroroszországból és került egy sor párizsi áruház polcaira – írja a Reuters.

A ruténiumszennyezésről körülbelül egy hete derült ki, hogy nagy valószínűséggel a hírhedt orosz nukleáris telepről, a Majakról származik, ahol a Roszatom az atomerőművekben elhasznált fűtőelemeket dolgozza fel. Az orosz atomenergetikai cég kezdetben tagadta, hogy közük lenne a szennyezéshez, aztán mégiscsak közölték, hogy vizsgálatot indítanak a határértéket csaknem ezerszeresen meghaladó izotópszint miatt.

*A Reuters hírügynökség a megjelenés után korrigálta az Oroszországról szóló hírt, megjegyezve, hogy a megszólaltatott francia illetékes használta az Oroszország szót Fehéroroszország helyett.

Rovatok