Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos kék fényspirálokat láttak az égen, a lakosok összezavarodtak

2022. június 20., hétfő 19:48

Szikrázó neonkék fényből álló spirálok jelentek meg az égen, összezavarva és megörvendeztetve azokat, akik látták. A rejtélyes spirált vasárnap este fél nyolc körül látták az égen Új-Zéland déli szigetén.

A ködös kék fények úgy néztek ki, mintha egy kis galaxis formálódna az égen – jegyezték meg az új-zélandiak, akik vasárnap este figyelték meg a ritka alakzat megjelenését.

A furcsa látvány elárasztotta a közösségi médiát, mivel az emberek magyarázatot kerestek arra, hogy mi okozta a körkörös fényeket. 

Van racionális magyarázat

Nem sokkal később kiderült a látvány forrása: egy SpaceX rakéta, amely indulása után nem sokkal engedte ki az üzemanyagot. Queenstownban, Aucklandben és Motuekában élő helyiek a Twitteren és a Facebookon tették közzé a képeket, és azt kérdezték, hogy tudja-e valaki, mi lehet az égen látható furcsa jelenség. A jelentések szerint a Csendes-óceán egyes részein fényesebb volt, de a spirált látták a Fidzsi-szigeteken, Szamoán, Új-Kaledónián és a kis Tokelau-szigeten is.

Úgy néz ki, mint egy irányíthatatlanul forgó rakéta

– írta a Facebookon egy kommentelő. A helyi csillagászati csoportok a közösségi médiában lelkesen osztották meg a fotókat a sziget minden tájáról.

A helyiek kíváncsiságát csillapítva az ország New Plymouthi Csillagászati Társasága megerősítette, hogy az égi jelenség nem gyanús földönkívüli tevékenység, hanem a SpaceX rakétaindítás utáni emberi tevékenység okozta jelenség.

„A ma este fél nyolc körül az égen észlelt spirál nagy valószínűséggel egy SpaceX rakétaindításból származó üzemanyag-kibocsátás vagy kipufogógáz-felhő volt” – írták a Facebookon közzétett bejegyzésükben.

Hozzátette: hasonló hatásokat már korábban is láttak, és a SpaceX Globalstar 2 FM15-je valószínűleg ebben az időben haladt el Új-Zéland mellett.

Ezt a SpaceX is megerősítette, amely a hétvégén három sikeres Falcon 9-indítást hajtott végre, összesen 55 műholdat juttatva ki az űrbe.

Rovatok