Index Vakbarát Hírportál

Hüllőfajok kipusztulását okozhatja a globális felmelegedés

2022. augusztus 4., csütörtök 20:27

A tudósok szerint az elmúlt négy évben a floridai partokon született tengeri teknősök közül majdnem mindegyik nőstény volt.

A fokozódó éghajlati válság által okozott intenzív hőhullámok jelentősen felmelegítik a homokot egyes strandokon, ami ahhoz vezet, hogy megugrott a nőstény teknősök száma. A Nemzeti Óceánügyi Szolgálat szerint ha egy teknős tojásai 27 fok alatt kelnek ki, a teknősbékák hímek lesznek, viszont ha a tojások 31 fok felett kelnek ki, a kicsinyek nőstények lesznek. 

Megállapították, hogy minél melegebb a homok, annál nagyobb a nőstény teknősök aránya.

A szélsőséges hőmérséklet halálos keltetési körülményeket eredményezhet, ami hatással lehet a teknősfajokra és más hüllőkre

– közölte a Nemzeti Óceánügyi Szolgálat.

Négy éve csak nőstény teknősök születnek

Bette Zirkelbach, a floridai Teknős Kórház vezetője elmondta:

az ijesztő az, hogy az elmúlt négy nyár Floridában a legmelegebb nyár volt, amit valaha is feljegyeztek. A tudósok, akik a tengeri teknősök kikelését és tojásait vizsgálják, nem találtak hím tengeri teknősöket, tehát csak nőstény tengeri teknősök keltek ki az elmúlt négy évben.

Az egyenlőtlen hím–nőstény arány a Guardian szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot a tudósok körében, akik attól tartanak, hogy a tengeri teknősök populációja végül elsorvad.

Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Állatkert kórházának egyik teknősgondozója elmondta: az évek során populációjuk erőteljes csökkenni fog, mert hiányzik a genetikai sokféleség, a hímek és nőstények aránya, ami ahhoz szükséges, hogy sikeres szaporulatokat tudjanak fenntartani.

Rovatok