Index Vakbarát Hírportál

Kékbálna-méretű aszteroida közelíti meg a Földet pénteken

2022. augusztus 11., csütörtök 17:22

A NASA tájékoztatása szerint pénteken egy veszélyes aszteroida közelíti meg a Földet. A kék bálna méretéhez hasonlítható kisbolygó a Földtől mintegy 4,3 millió kilométerre halad majd el, ez a távolság körülbelül a nyolcszorosa a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak, tehát aggodalomra semmi ok, biztonságban érezhetjük magunkat.

A 2015 FF nevű aszteroida augusztus 12-én, pénteken halad majd el a Föld mellett. A NASA potenciálisan veszélyesnek nevezte a kékbálna-méretű objektumot, amely a Föld melletti elhaladásakor a hangsebesség 27-szeresével, mintegy 33 ezer kilométer/órával közelít majd – olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

A NASA szerint egy űrbeli objektum akkor tekinthető közeli objektumnak, ha 193 millió kilométernél kisebb távolságra közelíti meg a Földet, ha pedig a 7,5 millió kilométeres tartományon belülre kerül, akkor potenciálisan veszélyessé válik. A tudósok által 13-28 méter átmérőjűnek becsült 2015 FF bejut ebbe a zónába, mivel 

a Földtől körülbelül 4,3 millió kilométerre halad majd el. Ez a távolság nagyjából a nyolcszorosa a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

Aggódni semmi esetre sem kell, ugyanis a NASA az összes földközeli objektum pályáját megvizsgálta, és a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 

a következő száz évben nem fenyeget bennünket aszteroidaütközés veszélye.

A NASA körülbelül 28 ezer aszteroida helyét és pályáját figyeli, az ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) nevű teleszkóphálózattal folyamatosan gyűjtik az adatokat.

Az ATLAS ötéves működése óta több mint hétszáz földközeli aszteroidát és 66 üstököst észleltek. Közülük két aszteroida, a 2019 MO és a 2018 LA valóban eltalálta a Földet, előbbi Puerto Rico déli partjainál robbant fel, az utóbbi pedig Botswana és Dél-Afrika határa közelében landolt, de ezek az aszteroidák kicsik voltak, és nem okoztak kárt.

Felhőkarcoló-méretű aszteroidák is megközelítették a Földet

Július végén két, felhőkarcoló-méretű aszteroida közelítette meg a Földet, az egyik mintegy 2,8 millió kilométerre, míg a másik körülbelül 6,96 millió kilométerre haladt el bolygónk mellett. Korábban, július elején a 2022 JE1 nevű aszteroida érkezett a Föld közelébe, 3,29 millió kilométerre haladt el tőlünk, ami a Föld–Hold-távolságnak nagyjából a kilencszerese. A 2022 NF nevű aszteroidát pedig július 4-én fedezte fel a Pan-STARRS csillagászati felmérés Hawaiin. A legközelebbi ponton mintegy 89 300 kilométerre közelítette meg a Földet ez a körülbelül tízméteres, zsiráfméretű űrszikla.

Az Index egy korábbi cikkében arról is olvashatnak, hogy egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport fényt derített az aszteroidabecsapódások hasznára. Kiderítették, hogy a Földnek ütköző aszteroidák által okozott lökéshullámok különleges, gyémántszerű anyagokat hoznak létre, amelyek szabályozott előállításával ultrakemény és képlékeny anyagok is tervezhetők.

Rovatok