Index Vakbarát Hírportál

Két, felhőkarcoló méretű aszteroida száguld a Föld felé pénteken és szombaton

2022. július 29., péntek 12:29

Két, felhőkarcoló méretű aszteroida száguld a Föld felé a hét végén, az egyik pénteken közelíti meg legjobban a Földet, a másik pedig szombaton suhan el mellette.

Mindkét aszteroida jóval a Hold pályáján túl halad július 29-én és 30-án.

Az első, 2016 CZ31 névre keresztelt aszteroida pénteken este 7 óra körül repül el a Föld mellett, a NASA becslése szerint óránként 55 618 kilométeres sebességgel.

2028-ban várható a következő

A csillagászok becslése szerint az aszteroida a legszélesebb pontján körülbelül 122 méter átmérőjű, vagyis körülbelül olyan széles, mint egy 40 emeletes épület.

Az aszteroida biztonságosan elkerüli bolygónkat, mintegy 2,8 millió kilométer távolságra halad el a Földtől – ami több mint hétszerese a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

A NASA szerint ez az űrszikla néhány évente közelíti meg a Földet, a következő közeledést 2028 januárjában várható.

Kolosszális űrszikla közeleg

Szombaton egy második, nagyobb aszteroida száguld el bolygónk mellett, igaz, a Földtől messzebb. A 2013 CU83 névre keresztelt aszteroida a legszélesebb látható pontján 183 méteres átmérőjű, és körülbelül 6,96 millió kilométerre halad el a Föld mellett, ami körülbelül 18-szorosa a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

Ez a kolosszális űrszikla óránként 21 168 kilométeres sebességgel halad, amikor 19.37-kor megközelíti a Földet.

A NASA és más űrügynökségek több ezer ilyen Föld-közeli objektumot figyelnek. Még ha egy aszteroida pályája több millió kilométerre is van bolygónktól, csekély az esélye annak, hogy az aszteroida pályája egy kicsit eltolódik, miután kölcsönhatásba lép egy nagyobb objektum, például egy bolygó gravitációjával. Egy ilyen apró elmozdulás azonban potenciálisan ütközési pályára állíthatja az aszteroidát a Földdel egy jövőbeli elrepüléskor.

Az űrügynökségek ezért nagyon komolyan veszik a bolygó védelmét.

A NASA 2021 novemberében elindított egy aszteroidát eltérítő űreszközt, a Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű űreszközt, amely 2022 őszén közvetlenül a 160 méter széles Dimorphos aszteroidának csapódik majd neki. Az ütközés nem pusztítja el az aszteroidát, de az űrszikla keringési pályáját kissé megváltoztathatja – számolt be a Live Science. A küldetés segít tesztelni az aszteroidák eltérítésének életképességét, ha a jövőben valamelyik aszteroida közvetlen veszélyt jelentene bolygónkra.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok