Index Vakbarát Hírportál

Tűzifára lenne szükség, miközben húsz év alatt megkétszereződött a leégett fák száma

2022. augusztus 18., csütörtök 06:35

Egyre pusztítóbbak az erdőtüzek.

A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás miatt majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt. Magyarországon legutóbb Sálynál károsodott egy erdő az ott fellobbant lángok miatt, július elején pedig száz hektáron égett egy fenyőerdő a Bükkben, majd Kecskemét külterületén és Soltszentimre közelében pusztított erdőtűz.

Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

Pusztítóbbak az erdőtüzek

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt

– mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője a BBC tájékoztatása szerint.

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők.

Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el.

„Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak, és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból” – mondta James McCarthy.

(Borítókép: Melissa Erichsen/picture alliance/Getty Images)

Rovatok