Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő felvételt készített a James Webb a Jupiterről

2022. augusztus 23., kedd 05:52

A NASA James Webb űrteleszkópja elképesztő új képeket mutatott a Jupiterről. Közeli felvételeken a bolygó részleteit mutatták meg a teleszkóp infravörös kamerájának köszönhetően.

A Jupiter hatalmas viharai, örvénylő szelei és lángoló sarki fényei mind láthatók a képen, amelyet a James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerája, a NIRCam készített. Ez a kamera három infravörös szűrővel rendelkezik, amelyek képesek a bolygó részleteinek bemutatására. Ez azonban azt jelenti, hogy a képeit látható fényre kell leképezni, és a képen látható kék a rövidebb hullámhosszúságú fényt jelenti.

A széles látómezőjű felvételen nemcsak a Jupiter, hanem halvány gyűrűi, valamint két apró holdja, az Amalthea és az Adrastea is látható. A képen homályos foltok is láthatók, amelyek valószínűleg távoli galaxisok – írja az Independent.

Különleges szűrőkkel dolgoztak

Az új képeket a Jupiterről júliusban készült felvételekből fedték fel. A teleszkópon dolgozó tudósok egy Judy Schmidt nevű civil tudóssal együttműködve dolgozták fel a felvételeket az újonnan közzétett képek egyikévé. A feldolgozás során különböző szűrőket használtak, hogy a Jupiter összetételének egyes részei jobban ragyogjanak.

Az Északi- és a Déli-sarkvidék sarki fényei egy vöröses szűrővel ragyognak; az ugyanezen területek körüli ködöket egy sárga és egy zöld szűrő világítja meg, amely kiemeli őket, ahogy kavarognak; egy kék szűrő pedig segít megmutatni a fő felhőről visszaverődő fényt.

A képen a Jupiter Nagy Vörös Foltja is látható, bár a képen az fényes fehérként jelenik meg a róla és más felhőkről visszaverődő nagy mennyiségű fény miatt.

A James Webb űrteleszkóp lenyűgöző felvételét a Szekérkerék-galaxisról ide kattintva tekintheti meg, illetve egy 13,5 milliárd évvel ezelőtti fényt is lőtt a NASA űrteleszkópja, amely az első színes kép.

(Borítókép: A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai űrteleszkóp által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről. Fotó: MTI/AP/NASA)

Rovatok