Index Vakbarát Hírportál

A súlyos szárazság 113 millió éves dinoszaurusznyomokat fedett fel

2022. augusztus 24., szerda 12:36

Mintegy 113 millió évvel ezelőtti dinoszaurusznyomokat tártak fel a texasi Dinosaur Valley State Parkban a súlyos szárazság hatására, amely kiszárított egy folyót.

„A legtöbb nyom, amelyet a közelmúltban tártak fel és fedeztek fel a parkban lévő folyó különböző részein, az Acrocanthosaurushoz tartozik. Ez olyan dinoszaurusz volt, amely felnőttként körülbelül 4,5 méter magas lehetett, és hét tonnát nyomott” – mondta a park szóvivője, Stephanie Salinas Garcia.

A másik faj, amely nyomokat hagyott maga után a texasi Glen Rose-ban található parkban, a szauroposzeidon volt, amely felnőttként körülbelül 18 méter magas és 44 tonna körüli súlyú lehetett.

Az aszályos időjárás fedte fel a nyomokat

Az idei nyári túlzott szárazság miatt a parkban található folyó a legtöbb helyen teljesen kiszáradt, és a CNN szerint így kerültek elő a nyomok.

Az amerikai aszályfigyelő intézet szerint a múlt héten Texas több mint 60 százaléka aszályos volt a két legintenzívebb kategóriában. Az államban a közelmúltban olyan hőhullámokat is tapasztaltak, amelyek a hőmérsékletet a három számjegyű tartományba emelték, és milliókat helyeztek hőségriadó alá.

Az ember által okozott éghajlati válság is megnövelte az aszályos és csapadékos időszakok gyakoribb drámai váltakozásának lehetőségét, mint például az e heti villámárvizek Dallas térségében. Normális időjárási körülmények között a folyómederben talált dinoszaurusznyomok a víz alatt maradnának, mert az üledékes folyó kevésbé láthatóvá tenné őket.

A nyomok várhatóan újra víz alá merülnek, mivel esőzésekre van kilátás – mondta a park szóvivője, aki hozzátette, hogy ez a folyamat segít megvédeni a nyomokat az időjárás és az erózió ellen.

(Borítókép:  Handout / Dinosaur Valley State Park / AFP) 

Rovatok