Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó egyiptomi dinasztia idejéből származó műkincseket találtak

2024. augusztus 13., kedd 09:36

Az utolsó egyiptomi dinasztia idejéből származó műkincseket találtak 63 sírkamrában. A júliusban feltárt aranytárgyakat és ékszereket a régészek most restaurálják – közölte hétfőn az észak-afrikai ország régészeti ügyekben illetékes minisztériuma.

Vályogtéglából épített sírokat fedezett fel júliusban egy egyiptomi régészcsapat a Damietta városban található Tell al-Deir nekropolisz területén – közölte az MTI. A sírkamrákban talált leleteket a régészek most restaurálják és osztályozzák. Az aranytárgyakat és ékszereket a kései korból, a Ptolemaida-dinasztia idejéből pedig agyagedényeket és 38 bronzérmét találtak a feltárás során – nyilatkozta az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium szóvivője.

A CNN-nek nyilatkozó egyiptológus professzor szerint a leletek további betekintést nyújthatnak az „ókori egyiptomi civilizáció titkaiba”, beleértve a korabeli temetkezési szokásokat, valamint a tengerparti város szerepét az ókori külkereskedelemben. „A tárgyak fajtája, különösen az aranyamulettek alapján látható, hogy ez egy gazdag nekropolisz volt” – mondja a professzor.

A Tal al-Deir területén belül feltárt sírkamrák magas társadalmi státuszú személyek temetkezéshelyei voltak. A holttesteket vallási szimbólumokat és ókori egyiptomi bálványokat ábrázoló aranyfóliás figurákkal temették el.

A Ptolemaida-dinasztia volt az utolsó dinasztia Egyiptomban, mielőtt az a Római Birodalom részévé vált volna. A dinasztiát Krisztus előtt 305-ben alapította I. Ptolemaiosz, aki az országot 323-ban meghódító makedón Nagy Sándor egyik tábornoka volt. A hellenisztikus dinasztia csaknem háromszáz éven át uralkodott Egyiptom földjén, míg a fáraók sora VII. Kleopátra Philopatórral véget nem ért Krisztus előtt 30-ban.

Rovatok