Index Vakbarát Hírportál

Skóciában is megjelent a zika

2016. augusztus 4., csütörtök 12:47

Több embernél is azonosították a zikát Skóciában, de a kormány szerint a vírus nem jelent közegészségügyi kockázatot az országban.

Skóciában maximum öt embernél találtak zikafertőzést, az Egyesült Királyságban összesen már több mint ötven betegről tudnak A kormányszóvivő szerint magát a járványt terjesztő szúnyogfaj, az egyiptomi csípőszúnyog nem található meg az Egyesült Királyságban, és a klíma miatt Skóciában egyébként se élne meg.

A zika terjedését világszerte aggodalom övezi, de mivel a járvány leginkább Dél-Amerikában terjed, a hamarosan kezdődő riói olimpia miatt az utóbbi hetekben különösen nagy figyelem jutott a vírusnak. Bár több európai országban is azonosítottak már zikafertőzötteket, mindannyian utazással hordták be a vírust, és Európában minimális a járvány veszélye.

Alapesetben a zika csupán ártalmatlan lázzal jár, de a járvány kitörése óta egyre több komoly betegséggel hozták összefüggésbe, miután először a mikrokefáliával, vagyis a kisfejűséggel találtak kapcsolatot a vírussal fertőzött kismamák újszülöttjeinél. Minden fontosabb tudnivalót a zikáról ebben a cikkünkben foglaltunk össze legutóbb.

Rovatok