Index Vakbarát Hírportál

Trump egészséges, és nem elmebeteg

2018. január 17., szerda 10:42

Dr. Ronny Jackson, a Fehér ház orvosa kedden szokatlanul hosszú, több mint egyórás sajtótájékoztatón ismertette Donald Trump amerikai elnök egészségi állapotát. Beszámolója szerint Trump kiváló mentális és fizikai állapotban van, bár egy kicsit lefogyhatna.

A 71 éves elnök 190 centiméter magas és 108 kilós. A vérnyomása 122/74, ami a normális értékek között van, viszont kicsit magas a koleszterinszintje. Jackson szerint minden adat arra utal, hogy Trump remek állapotban van, és abban is marad az elnöksége végéig. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy egy életen át tartózkodott az ivástól és a dohányzástól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan lehet jó formában valaki, aki imádja a sült csirkét, a diétás kólát, és szinte semmi testmozgást nem végez, dr. Jackson azt válaszolta:

Ezt úgy hívják, hogy genetika. Hihetetlen génjei vannak.

Trumpról csakugyan köztudott, hogy imádja a zsíros ételeket, és az egyetlen sport, amit végez, az a golfozás, de ott sem mozog túl sokat, mert golfkocsival közlekedik a pályán. Jackson is elismerte, hogy Trumpnak hasznára válna egy kicsit több mozgás és egy kicsit kevesebb zsír.

Mentálisan 30/30-as

Egy pszichiáterekből álló amerikai mozgalom korábban megkérdőjelezte Trump épelméjűségét. Ők arra gyanakodtak, hogy az elnök gyógyíthatatlan, rosszindulatú nárcizmusban szenvedhet.

A Fehér Ház orvosi vizsgálata erre nem terjedt ki, de egy pszichológiai vizsgálatban Trump kognitív funkcióit is vizsgálták, hogy kiderítsék, van-e bármilyen mentális problémája, kezdődő Alzheimer-kórja vagy demenciája. Trump a maximális harminc pontot érte el a teszten. Dr. Jackson szerint

az elnök rendkívül éles eszű, mentálisan teljesen ép. 

(Érdemes megjegyezni, hogy a teszteléshez a Montreal Cognitive Assessment (MOCA) tesztjét használták. A tesztlap itt tekinthető meg; döntsék el önök, hogy ez mennyire megbízható mentális alkalmassági teszt egy szuperhatalom vezetőjének.)

Dr. Jackson azt javasolja Trumpnak, hogy növeljék a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerének adagját, a Fehér Házban legyen egy táplálkozási szakértő is, aki a szakácsokkal konzultál, valamint ki kellene dolgozni egy napi rendszerességgel elvégzendő mozgásprogramot is.

(MTI | BBC News)

Rovatok