Index Vakbarát Hírportál

A világ összes pénze nem elég a világ minden kincsére

2014.10.14. 08:58

A pénznek önmagában nincs értéke: a bevezetése nem felváltotta a cserekereskedelmet, csak kifinomultabbá tette. Több évezrednyi pénzhasználat után, a villamosítás hajnalán az emberek aztán rájöttek, hogy távíróval vagy más elektromos eszközökkel is intézhetnek banki átutalásokat, és ez legalább olyan jól működik, mintha közvetlenül a pénzt küldenék.

A második világháború után az amerikai bankok már mágnesszalagokra rögzítették a tranzakciókat, majd ezeket a szövetségi jegybank, a Fed (Federal Reserve) épületében tárolták. Részben ez az oka, hogy ebben az időben nem sokat nyomtak a nagy címletű bankjegyekből – az 500, 1000, 5000 és 10000 dollárosokból –, amiket akkoriban főleg a nagyobb tranzakciókhoz használtak.

A bankok között később kiépültek a telefonhálózatok, így közvetlenül intézhették az átutalásokat. Csak idő kérdése volt, hogy a Fed minden bankkal elektronikus kapcsolatban álljon, és ez az idő a kilencvenes évek elején jött el. A készpénz jelentéktelenné vált: az ezredforduló után 8 százalékra csökkent a részesedése a pénzpiacon. Az elektronikus forgalom elterjedését három dolog segítette:

  1. A bankkártyák. A Diners Club 1950-ben mutatta be az első hitelkártyáját, de akkor még csak a tehetősebb üzletemberek használták. A bankok viszont meglátták, hogy ebben mekkora pénz rejlik, így az ügyfeleiket is a bankkártyahasználatra biztatták. A piacvezető Visa kártyáit ma több mint 200 millióan használják az Egyesült Államokban.
  2. Az elektronikus pénzátutalás. Az első ilyen szolgáltatást 1975-ben indította az amerikai társadalombiztosító, de mivel megkönnyítette az emberek életét, igen népszerű lett, így mások is hamar átvették.
  3. Az internet. Az online vásárlások és szolgáltatások elterjedésével párhuzamosan egyre nagyobb szükség lett a megbízható pénzátutalási rendszerekre.

Mára nem maradt annyi pénz a világon, amennyiből kifizethetnénk a világ minden kincsét: a közgazdászok szerint

a készpénz a világ pénzmennyiségének csupán 5 százalékát adja.
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok