Index Vakbarát Hírportál

Egy fogorvos találta ki a vattacukrot

2015.02.19. 09:11

A fogorvos William Morrison valószínűleg már látott pár lyukas fogat életében, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az édességgyártó John C. Whartonnal feltalálja a szuperragacsos, foggyilkos vattacukrot

A vattacukorral már az 1400-as évek Itáliájában is kísérleteztek a cukrászok. Egy villával, rettentő sok energiabefektetéssel és kellő mennyiségű cukorral már tudtak kezdetleges vattacukrot gyártani, de mivel ehhez szükség volt a drága cukorra és a fárasztó munkára, az édesség csak a leggazdagabba kiváltsága lehetett.

Morrison és Wharton 1897-ben készültek el az első vattacukorgyártó géppel, de az átütő sikerre az 1904-es, St. Louis-i világkiállításig várniuk kellett.

De akkor! A Fairy Floss (nagyjából: tündérpehely) néven kínált édességet 25 centért árulták – a pénzromlással együtt ez ma nagyjából 6 dollárt ér. Ennek ellenére 68 655 dobozzal adtak el belőle, amivel 17 163 dollárt kerestek  vagyis mai áron nagyjából 400 ezer dollárt.

Ha tudjuk, hogy a vattacukor nagyrészt levegővel hígított olvadt cukor, és akkoriban 4 centért adtak fél kiló cukrot, ez nem is rossz üzlet, ugye? Pedig ebbe még bele se számoltuk, hogy Morrison az eredeti szakmájában mennyi pénzt kereshetett, miután a fogyasztók foga szuvasodásnak indult a mértéktelen vattacukor-fogyasztás miatt.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok