Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjat nyert, életre szóló ingyensört kapott

2015.04.29. 11:51

Azt kevesen tudják, hogy Niels Bohr pontosan mit csinált az atom szerkezeti felépítésével meg a kvantummechanika alapjaival, de Dániában nemzeti hősként tekintenek rá. 1975-ig ő volt az ország egyetlen Nobel-díjas fizikusa; abban az évben a fia, Aage Bohr és Ben Roy Mottelson kapták a fizikai Nobelt.

Bohr munkája ugyan a nagyközönség számára érthetetlen volt, de a népszerűségét ez nem akadályozta: már életében olyan szép ajándékot kapott, amiről csak kevesen álmodhatnak.

Ha Dánia, akkor nemcsak a büdös, hanem a Carlsberg sör is eszünkbe juthat; a márka éppúgy az ország hírnevét szolgálja, mint Bohr tudományos eredményei. A Carlsberg 1922-ben, amikor Bohr megkapta a Nobel-díjat, egy házat ajándékozott a fizikusnak, közvetlenül a koppenhágai sörfőzdéjük mellett. De ez még nem minden:

a házat egy cső kötötte össze a főzdével, így Bohr egész életében ingyen ihatta a Carlsberget.

A cég nem csak a nemzeti büszkeség miatt ajándékozta a házat Bohrnak. A Carlsberg maga is támogatta a tudományt, ahol tudta; saját laboratóriumuk volt, ahol a jobb sörfőzéshez szükséges technológiával kísérleteztek. Először ők dokumentálták a Saccharomyces pastorianus, egy élesztőfaj létezését, amit a halvány, világos sörök főzéséhez használnak. A Carlsberg laboratóriuma több megfigyelést is tett a fehérjék kémiájával kapcsolatban; ezek a mai napig a tudomány fix hivatkozási pontjainak számítanak.

A Carlsberg's Foundation még a Nobel-díj átadása előtt, a dán kormány és Bohr közreműködésével alapította meg az Elméleti Fizika Intézetét 1921-ben. Bohr itt fektette le a kvantummechanika alapjait, és 1927-ben itt írta le a komplementaritás fogalmát, ami a kvantummechanika egyik legfontosabb elve. Albert Einstein éveken át nem akarta elfogadni Bohr kvantummechanikai téziseit; a két fizikus több heves vitát is folytatott a témáról.

De utána legalább mindig le tudtak ülni egy sörre.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok