Index Vakbarát Hírportál

Miért sárga az iskolabusz?

063 GYI0059883203
2015.06.16. 14:53

Az Egyesült Államokban az iskolabuszok nem sárgák – legalábbis nem citrom-, hanem inkább narancssárgák. Mangószínűek, ha úgy tetszik. De akkor miért létezik az angol nyelvben az „iskolabuszsárga”, mint jelző? És miért festették őket pont ilyen színűre?

A kifejezés még az 1930-as évekből ered; az iskolabuszok színe akkoriban valóban citromsárga volt. A szó tehát innen ered, de míg a színárnyalat megváltozott, az eredeti kifejezés megmaradt. A szín viszont árnyalattól függetlenül ugyanazt a célt szolgálja: az iskolások védelmét.

A buszokat azért festették sárgára, hogy felkeltsék a figyelmet. A sárga színt az emberi szem minden másnál gyorsabban észleli, és jobban felkelti az érdeklődést, mint más árnyalatok. Még ha egyenesen előre nézünk, akkor is látjuk azokat a sárga objektumokat, ha a látóhatárunk peremén vannak. Egy tudományos kutatás szerint

az oldalirányú periférikus látásunk 1,24-szer nagyobb eséllyel látja meg a sárga színt, mint a pirosat.

Más kutatások megerősítették, hogy a sárgát és annak árnyalatait, mint például a sárgászöldet, az emberi szem sokkal hamarabb észleli, mint a pirosat vagy a vörös különböző árnyalatait. Épp ezért festették sárgára a buszokat: a szemünk sarkából is jobban látható, és ködben vagy esőben is jól kivehetők. Ezért sárgák az útépítő járművek és más munkagépek is: így előzhető meg, hogy valaki a rossz látási viszonyok miatt százhússzal belehajtson egy Caterpillar markolóba.

A sárga iskolabuszok tehát kevesebb balesetet szenvednek el. Az Egyesült Államokban ezt annyira komolyan veszik, hogy törvénybe is iktatták: nem lehet más színe egy iskolabusznak, csak sárga.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok