Index Vakbarát Hírportál

Az ecstasyfogyasztásnak is van világrekordja

2015.07.25. 07:35

Még 2006-ban történt, hogy a Londoni Egyetem kutatói megdöbbenten szembesültek az ecstasyfogyasztás ismert világrekordjának megdöntésével. Az orvoscsoport korábban találkozott már súlyos esetekkel; egy férfi például kétezer pirulát nyelt le élete során. Egy másik brit férfi viszont még erre is rávert egy nagyságrenddel:

9 év alatt 40 000 ecstasy tablettát vett be.

A férfi 2006-ban, 37 évesen jelentkezett a kórházban. Akkor már hét éve nem használta a szert, de a testi és lelki egészségkárosodást nem úszta meg. Súlyos memóriaproblémái voltak, paranoiás és depressziós lett, hallucinációk gyötörték. A nyaka és az állkapcsa körül olyan izommerevség alakult ki, hogy néha az is nehezére esett, hogy kinyissa a száját. Az orvosok szerint a tünetek élete végéig megmaradnak.

A jelentésben Mr. A. néven emlegetett férfi 21 éves korában vett be először ecstasyt. Az első két évben hétvégenként öt tablettát vett be, aztán ez később felszökött napi három és fél adagra. A csúcsponton naponta 25 ecstasyt vett be – négy éven keresztül.

Miután több bulin is rosszul lett, Mr. A. úgy döntött, felhagy a kábítószerezéssel. (Tudják, az ecstasy rontja a reakcióidőt; érthető, hogy ilyen későn jutott eszébe abbahagyni.) Ennek ellenére még hónapokkal később is úgy érezte, hogy a szer hatása alatt áll.

Az orvosok szerint Mr. A. olyan memóriaproblémáktól szenved, mint egy, az egész életét végigpiáló alkoholista. Viszont még ezt is nehéz volt felmérni, mert a férfi általában annyira szét volt esve, hogy az orvosok nem lehettek biztosak benne, megértette-e egyáltalán a feladatokat.

Dr. Christos Kouimtsidis, a St. George's Medical School pszichiátere szerint  Mr. A. hosszú távú memóriájával nem volt baj, de képtelen volt megjegyezni, milyen nap van, hány óra van, vagy hogy mit rakott a bevásárlókocsijába. Ami még aggasztóbb – jegyezte meg dr. Kouimtsidis –, hogy Mr. A. látszólag arról sem tudott, hogy memóriaproblémái lennének. Az MRI-vizsgálatok nem mutattak agyi károsodást, de ez akár mérési hiba is lehetett; dr. Kouimtsidis szerint az efféle szkennerek nem elég érzékenyek ennek a feltérképezéséhez.

Akár hasznos is lehet

Az ecstasy, illetve a fő hatóanyaga, a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) nem könnyű drog, de a statisztikák szerint az egyik legkevésbé veszélyes szintetikus kábítószer. 1988 és 1997 között az Egyesült Királyságban mindössze 50-100, a szer használatával összefüggő halálesetet jegyeztek fel; egymillió fogyasztóból csupán heten halnak meg. (Az Egyesült Államokban ez az arány még alacsonyabb, egy a millióhoz.) 

A Louisianai Egyetemen végeztek kísérleteket az ecstasy pszichoterápiás célú használatával; végül megállapították, hogy a szer sokat javított az alanyok önértékelésén, javította az önbizalmukat, és jobban ráláthattak a személyes problémáikra, és ez a hatás tartósnak is bizonyult.

Szóval igen, vannak az ecstasynak jó oldalai, de negyvenezret nem kell megenni belőle.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok