Index Vakbarát Hírportál

Afganisztánban csupán egy disznó él

2015.12.30. 09:08

A téli disznóölések idején számunkra furcsának tűnhet, hogy Afganisztánban mindössze egy malac él, de ha belegondolunk, hogy az iszlám vallás tiltja a disznóhúsfogyasztást, már érthető, hogy abból az egy példányból sem szárazkolbászt csinálnak, hanem látványosságot.

A Kínából importált disznónak még neve sincs; ugyan minek kéne, hogy legyen, ha egyszer ő az egyetlen az országban? Bár az állatra Khanzir (arabul: خنزير‎) néven hivatkoznak, ez nem név, a khanzir ugyanis malacot jelent. Khanzirt nem egy sertéshizlaldában, hanem a kabuli állatkertben tartják, hogy a látogatók megcsodálhassák, pontosan milyen is az a tisztátalan állat, amit csak a hitetlenek vesznek a szájukba.

Khanzirt 2009-ben tette híressé a nemzetközi média. A malac addig boldogan túrta a földet a kecskék és a szarvasok társaságában, de abban az évben – ha még emlékeznek rá – kitört az influenzahiszti. Mivel a fertőzést kezdetben a disznók terjesztették, sokáig arra gyanakodtak, hogy sertésinfluenza lehet; csak később derült ki, hogy a H1N1/09 nevű vírus a madárinfluenza, a sertésinfluenza és az emberi influenza génjeit is tartalmazza.

A kabuli állatkert látogatói féltek, hogy elkapják a fertőzést a malactól, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy Khanzirt inkább karanténba zárják. Az állatkert igazgatója már akkor is elmondta, hogy Khanzir ép és egészséges, de mivel az afgánok alig tudnak bármit a malacoktól, aggódni kezdtek, hogy az állat őket is megfertőzheti.

Khanzir 2002-ben került a kabuli állakertbe. Eredetileg volt egy párja is, de az elpusztult. A vezetőség akkor elmondta, hogy szerettek volna egy partnert szerezni a kan sertésnek, de Afganisztánba malacot importálni még influenzamentes időkben is körülményes, hát még a H1N1 járvány idején.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok