Index Vakbarát Hírportál

Az űrjégkrém sosem jutott fel az űrbe

2016.04.02. 07:59

Ízlelgessék a szót: liofilizálás. Ritkán hallani, de mindenki tudja, mit jelent: fagyasztva szárítást. Az eljárás az élelmiszeripar egyik legnagyobb találmánya: ennek köszönhetjük a zacskós levest, az instant kávét, illetve mindent, ami víz hozzáadásával ehető ételt eredményez.

A liofilizálás során az előkezelt, majd megfagyasztott élelmiszerből egy trükkös gép segítségével kivonják a vizet, így csak a szárazanyag marad hátra, amit később fellocsolva megehetünk. Legalábbis így csinálja a modern élelmiszeripar, mióta  Arsène d'Arsonval 1906-ban feltalálta a módszertan alapjait. A liofilizálással szinte mindent tartósítani lehetett – még a fagylaltot is.

A fagyasztva szárított fagyit űrhajósfagylaltként vagy űrjégkrémként is emlegették. Részben azért, mert az űrkorszak emblematikus élelmiszere volt, ugyanakkor valóban az űrhajósoknak szánták. A száraz fagyit a Whirpool Corporation fejlesztette a NASA megbízásából; az űrügynökség az Apollo-projekt asztronautáinak szánta az édességet. A fagyasztva szárított ételeket azért nyomatták az űrutazások során, mert kibírták a hosszabb utakat is, és a liofilizálással csökkenthették a víz és az oxigén súlyát, ami a hagyományos élelmiszerekben megtalálható.

Az űrfagyi úgy készült, hogy a hagyományos fagylaltot egy kamrába zárták, ahol addig csökkentették a légnyomást, míg a jég el nem párolgott belőle. A vákuumkamrába helyezett jégkrémből kikristályosodott a víz, majd amikor felmelegítették, szublimált - vagyis szilárdból gáz halmazállapotúvá változott. Az órákon át tartó folyamat végén a fagylaltból kivonták az összes vizet, így bármikor fogyasztható volt.

A terv jó volt, de az űrhajósok sosem vitték magukkal a szárított fagylaltot. Sem az Apollo-küldetéseken, sem a Skylab-projektben nem használták, és a Nemzetközi Űrállomáson sem fogyott belőle egy gombócnyi sem. Bár a termék kimondottan az űrhajósok kérésére készült, nem lett túl népszerű. A Skylab űrállomáson a NASA asztronautái 1972-ben ettek fagylaltot, de az valódi fagyi volt. Később a Nemzetközi Űrállomáson is bevezették a fagyizást; a fagyasztva szárított változatból viszont akkor sem kért senki.

Az űrfagyi megmaradt különlegességnek. Még ma is kapható: postán rendelhetünk belőle, vagy felmarkolhatunk pár csomaggal a NASA látogatóközpontjaiban.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok