Index Vakbarát Hírportál

Hogy repülhetnek 4 kilométer magasra a pókok?

2017.11.24. 05:17

Repülő pókok? Mi ez, a Sharknado nemhivatalos folytatása? A pók egy ijesztő állat, még futva vagy a hálójában peckesen feszítve is. De hogy repülni is tudnak?!

Bizony, hogy tudnak. Már Charles Darwin, az evolúcióelmélettel előálló természettudós is feljegyezte, hogy hajóját, a HMS Beagle-t egy napon ellepték a sárkányrepülőző pókok, méghozzá egy viszonylag nyugodt és tiszta napon.

Darwin megfigyelte, hogy a pókok ilyenkor egy kis pókfonalat bocsátanak a levegőbe, amibe belekap a szél, és ezután nagy távolságokra repülnek. A nagyobb pókok egy nagyjából 30 centiméteres fonáldarabot eresztettek, majd hagyták, hogy belekapjon a szél, és elengedték a hajót. A szél hamar magukkal rántotta őket – mintha csak siklóernyőztek volna.

Darwin még azt hitte, hogy a meleg légáramlatok rántják fel a levegőbe a pókokat. Ez viszont nem adott rá magyarázatot, hogy a viszonylag nagy testű pókok hogy tudtak elrepülni még szélcsendes időben is. Ráadásul – ahogy a Physics arXiv blog megjegyzi – repülő pókokkal találkoztak már négy kilométeres magasságban is, így valószínűtlen, hogy kizárólag a meleg levegő biztosította volna a felhajtóerőt. Az is kiderült, hogy erős szélben a pókok alig tudják befolyásolni a repülésük irányát.

A természettudósok – köztük Darwin – eleinte úgy vélték, hogy a pókok az elektrosztatikus töltés taszító hatását használják ki, amikor megszőtték a sárkányrepüléshez használt hálót. Peter Gorham, a Hawaii Egyetem kutatója szerint az elektrosztatikus töltés nem a hálószövést, hanem a pókok repülését befolyásolja.

Gorham megállapította, hogy a pókfonálban rengeteg olyan molekula van – például aminosavak –, amik más anyagokkal érintkezve negatív töltésűek lesznek, és ez taszító hatást hoz létre. A pókfonalak töltése elérheti a 10-30 nanocoulombot is, viszont ez már elég ahhoz, hogy a levegőbe emelje a pókokat.

És honnan jön a töltés? Részben a Föld forgásából, ami négyzetméterenként 6 nanocoulombnyi negatív töltést hoz létre. A pókfonállal a pókok gyakorlatilag megszondázhatják a levegőt, hogy mikor kaphatják el a legmagasabb töltést, amivel a levegőbe emelkedhetnek.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok