Index Vakbarát Hírportál

A történelem egyik legnagyobb aranyrablását egy sármos költő követte el

2022.11.21. 20:30

1979. december 14-én a Sabourin Lake Airways egyik repülőgépe eltűnt, miközben sérültet szállított. A fedélzeten Ken Leishman pilóta, Janet Meekus nővér és Eva Harper beteg tartózkodott. A baleset olyan elszigetelt helyen történt, hogy csak tavasszal találták meg a roncsokat, Meekus és Harper maradványait azonosították, de furcsa módon a pilóta holttestét sehol sem találták. Bár a halottkém szerint a holttestet valószínűleg a farkasok falták fel, a pilóta élettörténete miatt a közvélemény nem volt meggyőződve erről. Ken Leishman volt ugyanis a kanadai Robin Hood.

Egy bűnözői karrier kezdete

A Kanadában, 1931-ben született Ken Leishman hányattatott gyerekkorának (alkoholista apa, bántalmazó nevelőapa) egyik furcsa részlete, hogy nagyszülei farmján, ahol végül a sok rossz nevelőapa elől menekülve kikötött, fejbe rúgta egy ló. Később az orvosok ezzel magyarázzák majd bűnözői hajlamát.

Leishman 20 évesen megnősült, és egy liftgyártó cégnél helyezkedett el. Itt kezdett bele először a lopásokba (az irodaházak bútorait, kellékeit emelte el minden skrupulus nélkül), az eltulajdonított tárgyakat pedig egy szállítmányozó cégen keresztül szállíttatta ki saját lakásába. De lebukott, 9 hónap börtönre ítélték. 3 hónap után jó magaviselet miatt szabadult.

1951-ben Leishman egy mezőgazdasági gépeket javító vállalatnál talált munkát, közben fő hobbijának, a repülésnek élt, pilótavizsgát tett, és repülőgépet vett. Mindene megvolt, de túl sokat költött, a Machine Industries is csődbe ment, ráadásul megtakarított pénzét rosszul fektette be. Mit tehetett Leishman, Virgil Stark őse?

Eldöntötte, hogy kirabol egy bankot.

1957. december 17-én besétált a Toronto-Dominion Bankba, buffalói üzletembernek adta ki magát, és felkereste a bankigazgatót, hogy üzleti tárgyalásokat folytasson vele. Amikor belépett az irodába, fegyvert vett elő, és arra kényszerítette a bankárt, hogy állítson ki egy csekket 10 000 dollárról. Közben ravaszul a privát életéről faggatta, így közeli barátjának adhatta ki magát, amikor a pénztárban beváltotta az igazgató csekkjét. Aztán beugrott a Cadillacjébe, és elhajtott.

Kanada ledöbbent – ilyen szemtelen bűnelkövetés még nem fordult elő az országban. Az udvarias, elbűvölő és kifogástalan stílusú Leishman nem hagyott maga után nyomokat, csak a sokkot. 1958. március 16-án a Kanadai Birodalmi Kereskedelmi Bankkal is megpróbálkozott, de a bankvezető megmakacsolta magát, verekedni kezdtek, és a riasztó is megszólalt. Leishmant elkapták, és 12 évre ítélték. 

Egy úr azonban elzárva is úr, a rabokat és a fegyőröket is lenyűgözte.

a felügyelőkkel vacsorázgatott, hokit szervezett, önképző kör elnöke volt, és a rabtársaknak segített kiengesztelni az otthon maradt feleségeket – gyönyörű romantikus verseket költött a nevükben. 

Ekkor kapta a „Gentleman Bandit” becenevet.

A mintafoglyot három és fél év után elengedték, azzal a feltétellel, hogy nem hagyja el Manitoba tartományt. Egy időre lenyugodott, konyhai eszközök értékesítési képviselőjeként dolgozott, új családi házat vásárolt Winnipeg egyik divatos külvárosában. De 1966 márciusában letartóztatták feltételes szabadság megsértése miatt a vancouveri repülőtéren, és ez még csak a kezdet volt.

Kiderült, hogy a winnipegi nemzetközi repülőtérről fényes nappal 360 kilogramm aranyat lopott el. Az ötlet akkor pattant ki a fejéből, amikor a reptéren észrevette a Red Lake-i bányákból érkező, aranyat szállító járatokat. Négytagúra bővült bűnbandájának (egy ügyvéd is volt benne) sikerült meglovasítania 360 kilogramm aranyat, amelynek az akkori értéke 385 000 dollár volt! 

A vakmerő rablás gyorsan a címlapokra került, a rendőrök egyből Leishmanre gyanakodtak. A banda Hongkongba akarta csempészni az aranyat, de elkapták őket. 1966. március 20-án Leishmant és cinkostársait összeesküvéssel és rablással vádolták meg, és a Headingley börtönbe szállították.

De Leishman még mindig nem tudott lenyugodni: 10 fogolytársával együtt börtönlázadást szervezett, és megszöktek.

Négyüknek sikerült eljutni az amerikai Indiana államba, itt egy hotel bárjában ünnepelték magukat és sikeres menekülésüket, amikor a csapos felismerte a körözött bandát, és hívta a rendőrséget. Az elegáns bandita azonban megint megszökött! Négy órát volt csak szabadlábon, de a börtönőrök a csodájára jártak, mert szigorított őrizetből is ki tudta szabadítani magát egy ruhadarab és egy drót segítségével. Ezúttal 15 évet kapott. 

Ebbe sem törődött bele – hisz nem az a típus –, fellebbezett, és 1975-ben, mindössze kilenc év börtön után, Ken Leishman ismét szabad ember lett. Többet nem tért a bűn útjára, pilótaként dolgozott, ajándékboltot vezetett, és a helyi Kereskedelmi Kamarában is dolgozott – aminek majdnem az elnökévé is megválasztották.

Az intelligens sármőr élete 48 évesen megszakadt, de addig elég borsot tört a kanadai rendőrök orra alá. 

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok