Index Vakbarát Hírportál

Fontos szerep jut a nőknek az olasz maffiában

2022.12.16. 15:49

A maffia egy befolyásos gazdasági és társadalmi csoportosulás több tevékenységi körrel, ami tiltott és illegális eszközökkel tartja fent hatalmát, gyarapítja vagyonát. Közös értékek által egyesített családok szövetsége, amelyben mindenki alávetett valakinek. A bűnszervezet elsődleges áldozatainak a nőket tekintik, akiknek beszervezik a férjét, lelövik a fiát, megkínozzák apját.

A családanya, a mátriárka alakja továbbra is nagyon erős Olaszországban és a maffiában. Tiziano Peccia a Párizsi Egyetemen írta szakdolgozatát a nők bűnszervezeteken belüli szerepéről, szerinte a maffia megbecsüli és próbálja láthatatlanná tenni a köreibe tartozó nőket.

A férfiakat egy szertartás során iktatják be a  maffiába, a nőket az apjuk vagy a férjük köti a szervezethez. A nők szerepe akkor válik hangsúlyossá, amikor a maffiózó lebukik és börtönbe kerül, mert választaniuk kell: megvédik vagy elárulják rokonukat, szerelmüket. De aki spicli lesz, annak nagy árat kell fizetnie.

Salvatore Contorno 35 rokonát gyilkolta meg a szicíliai maffia büntetésből, amiért együttműködött a hatóságokkal, és segített 127 bűnöző letartóztatásában.

Az olasz maffiának három ága létezik: az Ndrangheta, a calabriai ág, amelynél a vérségi kötelék és a tradíciók nagyon hangsúlyosak; a Cosa Nostra, a szicíliai maffia, amelyben a nők nagyobb szerepet játszanak a klánon belül; és a Camorra, a nápolyi maffia, amely nyitottabb a nők emancipációjára és aktivitására.

Fontos pozíció

A maffia kötelékeiben élő nők adják tovább a szervezet hagyományait a gyerekeknek: a család tisztelete, az igazságszolgáltatással való együttműködés tilalma, a bosszúállás fontossága beleivódik az utódokba. Anne Véron francia–olasz filmrendezőnő, aki több dokumentumfilmet is forgatott az olasz maffiáról, egy 2015-ös interjúban így foglalta össze a maffiához tartozó nők életútját:

A lányokat nagyon fiatalon, 16 éves koruk körül férjhez adják, a férjet hamarosan meggyilkolják vagy börtönbe kerül, így a fiatalasszony 25 évesen egyedül marad gyerekeivel, és tiszteletben kell tartania a becsületkódexet, amely megtiltja, hogy újjáépítse életét.

Ha a férfiak börtönbe kerülnek, az asszonyok gyakran átveszik a bűnszervezet irányítását. A 2018. december végi adatok szerint Olaszországban a maffiával kapcsolatos bűncselekmények miatt elítélt embereknek csak 2,5 százaléka nő, de az ő kezükben összpontosul a szervezetek vagyonának egyharmada. Négyszer annyi női részvényesük van, mint a törvényes gazdaságban, a maffia étterem- és szállodaszektorának 52 százalékából részesülnek.

Nők a csúcson

Giuseppa (Giusy) Vitale testvérei a Cosa Nostra tagjai voltak. Amikor mindkét bátyját letartóztatták, átvette a klán és régiójának vezetését, ami kábítószer-kereskedelemmel és gyilkosságokkal foglalkozott, emiatt Capo Mandamento (járási vezető) lett a titulusa. A klán tagjai tisztelték, tekintélyt vívott ki magának, mégis, bárhova ment, egy férfi biztonsági őr kísérte. Néhány hónapos uralkodása után azonban letartóztatták. Négy évet töltött börtönben, majd 2005-ben szabadult, miután hajlandó volt megszegni az omertát (a hallgatás törvényét), és együttműködött az igazságszolgáltatással. Tehát alkalmilag a nők is feljuthatnak a maffiahierarchia csúcsára, de ennek fontos előfeltétele, hogy legyen vérségi kötelék köztük és a szervezet férfitagjai között.

Ha főnökpozícióba kerülnek, nekik is el kell rendelniük gyilkosságokat és más erőszakos cselekedeteket, de az agresszió nehezen társítható a nők képével. Coline Cardi és Geneviève Pruvost szociológus a nők és az erőszak kapcsolatáról szóló könyvükben azt írják:

Az erőszak implicit nemi hovatartozása férfi. Egy férfi erőszakkal tudja bizonyítani erejét, értékét és férfiasságát, de az erőszakos nőt megbélyegzik, és próbálják megmagyarázni a viselkedését. A nők által kifejtett erőszakot a szociológusok »kereten kívüli« erőszakként határozzák meg, aminek nem lehet létjogosultsága. 

A maffián belüli nők hatalma ezért lehet instabil, hiszen az uralkodó felfogás szerint ők nem képesek az erőszakra, ellentétben egy férfival – ez gyengíti hatalmukat és befolyásukat.

De ha sikerül kilépniük az áldozat szerepéből, betölthetik küldetésüket a szervezeten belül. Akár anyaként, akár a családi vállalkozás menedzsereként, akár közvetítőként elengedhetetlenek lehetnek a klánok működéséhez és folytonosságához.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok