Index Vakbarát Hírportál

Így telt a polgári űrrepülés első napja

2012. május 23., szerda 11:00

Múlt szombaton, az utolsó pillanat után leállított kísérletkor kevesen gondolták volna, hogy pár nap múlva a SpaceX-dolgozók diadalittas üvöltésétől lesz hangos a Cape Canaveral-i 40-es komplexum irányítótermének helyet adó épület. A keddi, sikeres startról kiadott videón azonban pontosan ez látszik – az űrsikló-korszak utolsó startja óta nem volt ilyen megindító jelenet az űrkutatásban.

A polgári űrrepülés úttörője, a Dragon teherhordó kapszula azóta is jól halad. Röviddel az után, hogy az eszköz elhagyta a Földet, a SpaceX közzétett egy fotót, amin a kapszula belseje látszik, később pedig egy ennél jóval érdekesebb felvétel is napvilágot látott.

A Dragon egy robotkar segítségével kapcsolódik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), a művelethez egy hőkamera képe adja majd a támogatást, azonban hogy az eszköz addig se pihenjen, az irányítók lőttek vele egy képet a Földről.

A küldetés a SpaceX reményei szerint a továbbiakban is sok lehetőséget ad majd a dolgozóknak arra, hogy könnyes szemmel üvöltve boruljanak egymás nyakába. Az alábbi videó képén a napelemcellákkal borított karok nyitása látszik, a hangsáv pedig az érthető módon önkívületi állapotban örjöngő munkatársak értékelését tartalmazza.

A hivatalos menetrend szerint a következő két napban a Dragon egyre közelebb merészkedik az ISS-hez, és ha minden rendben megy, pénteken, magyar idő szerint délután kettőkor össze is kapcsolódik vele. Az űrállomáson tartózkodó 31-es küldetés legénységének egy hete lesz kipakolni a kapszulából, ami május 31-én válik le, és kezdi meg a hazatérést. A landolás a tervek szerint nem végez majd a kapszulával, és a Dragon nagyjából sértetlenül zuhan majd a Csendes-óceánba.

Rovatok