Index Vakbarát Hírportál

Zoboki legújabb múzeumterve is lehetne a Várból, csak ez az 50-es években készült

2015.05.01. 14:29

 Amikor először megláttam Zobokiék tervét a Várba tervezett Nemzeti Galériáról, egyből az ugrott be, hogy jé, ez egy korszerűsített szocreál. Másodszorra meg az, hogy vajon komolyan gondolják-e.

Az mondjuk önmagában is elég punkos húzás, hogy egy Városligetbe meghirdetett pályázatra egy Várba tervezett pályaművel indulnak, szóval lehet hogy tényleg poén az egész. De annak nagyon is átgondolt.

Mert hát bármilyen abszurd, sokak szerint a Várban ma is ott van kicsit a szocreál: a Királyi Palota jelenlegi kialakításában azért vissza-vissza köszön. Arról nem is beszélve, hogy ez a tipikus "bunkóbirodalmi" stílus, melyben a náci és a szovjet építészet összesimul, akár fricska is lehet.

Megjegyzem, punkos poén ide, neoszocreál oda, nekem tetszik.

Na de vissza a képhez. Nem én voltam az egyetlen, akinek ugyanez jutott az eszébe. Volt akinek a Szovjetpalota ugrott be róla, a fortepanos Tamási Miklósnak pedig a fenti kultúrpalota terve Tálos Gyulától. El is küldte, mi pedig köszönettel kiposztoltuk, úgysem volt még az Urbanistán ötvenes években készült látványterv, pláne nem felrajszögelve egy táblára!

Nektek mi a véleményetek róla? Vagy akár a korszerűsített "neoszocreálról"?



Rovatok