Index Vakbarát Hírportál

Most akkor ki ferdített a Gripen-beszerzésről?

2024. február 27., kedd 19:06

Az Indexnek elsőként voltak értesülései az azóta már hivatalosan bejelentett Gripen-beszerzésekről, ezt azonban a hazai sajtó egy része gyakorlatilag azonnal megkérdőjelezte, csupán azért, mert nem illeszkedett abba a múlt heti kánonba, hogy a magyar–svéd kapcsolatok mélyponton vannak, és a NATO-csatlakozás utolsóként történő ratifikálása diplomáciai karantént jelentett az országnak. Azóta egyértelművé vált, és a valóság minden pontban az Index értesüléseit igazolta. Az eset hatékonyan szemlélteti a hazai médiahelyzet puskaporos állapotát, plasztikusan érzékelteti, hogy napjainkban a hírlapoknak fontosabb egy-egy narratíva további építése, mint a hír mögötti igazság maga.

A múlt hét kiemelkedő eseménye volt a svéd miniszterelnök pénteki látogatása, a kormányfői találkozón bejelentett katonai megállapodás. Ha időben visszapörgetjük az eseményeket, akkor az egész ügy a hét elején még közel sem tűnt ennyire egyértelműnek, sok volt a kérdőjel. A kormányzati kommunikáció sem nagyon tudta, hogyan kezelje azt, hogy a svédek NATO-csatlakozását jóváhagyók sorában a török előrefutás miatt Magyarország maradt az utolsó. Azóta már tiszta a kép, éppen ezért nézzük inkább a konkrét példát a hazai média ellentmondásos működéséről!

Hogyan kezdődött az egész?

A hazai sajtóban elsőként, még február 18-án, saját értesülésünkre hivatkozva megírtuk: „az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, és mindkét fél a megállapodásra törekszik”. Ennek része volt a svéd NATO-csatlakozás és ezen túl katonai és hadiipari megegyezés is. Akkor úgy fogalmaztunk: a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint rendkívül előnyös megállapodás jöhet létre. Arról még nem volt megbízható információnk, hogy milyen új eszközök érkezhetnek, csak utaltunk arra, hogy feltehetően Gripenekről van szó. Hiszen a svéd kormányfő korábban futólag megemlítette a vadászgépeket, amelyeket Magyarország Svédországtól szerzett be egy bérleti szerződés keretében, és szintén elsőként említettük, hogy a szerződés hamarosan lejár.

Cikkünkben szerepelt az is, hogy a felek a legmagasabb szinten egyeztettek a részletekről, és a soron következő kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz a megállapodás. Az első cikkünk nagy médiavisszhangot még nem váltott ki, a másnapi írásunk már igen, ahol részletesen kifejtettük a beszerzés feltételezett részleteit.

Ezt a magyar sajtó jelentős része már szemlézte, az Indexre hivatkozva írt róla. Többen rögtön az Indexet kezdték kormánypártisággal támadni, mivel az információ részben zárójelbe tette a befagyott svéd–magyar viszonyról szóló ellenzéki narratívát. Senkit nem érdekelt az igazság, vagy az, hogy az állítás mennyire fedi a valóságot. Mindkét oldal azonnal elkezdte elferdíteni az alapinformációt. A magát médiapiaci hírforrásként megjelölő, ám a mindennapokban leginkább az Index gyalázásával foglalkozó portál még ennél is messzebb ment, az Indexet vádolta hírhamisítással. 

Van azonban egy másik portál, amelynek vezető anyagáról már érdemes néhány szót ejteni. 2024. február 19-én jelent meg a HVG online felületén egy írás, az alábbi címmel: „Bár az Index erről cikkezett, a svéd miniszterelnök azt mondja, nem folytat tárgyalásokat Magyarországgal”. A lap vette a fáradságot, hogy az interneten más hírforrások felkutatásával addig-addig keresgéljen, míg rátalált olyan részinformációkra, amelyekre felépíthető a cikk, mely szerint minden korábbi állításunk gyakorlatilag téves. Nagyívű levezetésük szerint nincs itt semmi látnivaló, nem lesz megállapodás, erről amúgy is évek óta szó van már, a svéd miniszterelnök meg körülbelül azt se tudja, hol van Magyarország. Finoman érzékeltették, hogy a közelgő legfelsőbb szintű svéd látogatás csak a magyar kormány „wishful thinking” kommunikációja, amit az Index kritika nélkül felhangosít.

A tények pontos ellenőrzése helyett már az anyag címében elkezdte a lap azt sugallni, hogy amit az Index állít, az nem igaz, következésképpen az olvasókat félrevezetjük, de ők majd megmondják, mit hogyan kell pontosan érteni… Pedig az igazság ennek pont az ellenkezője volt.

Mi történt a valóságban?

Lapunk – az eddigi gyakorlatunk szerint – az Indexet minősítő vádakra, megjegyzésekre semmit nem reagált. Február 19-én hivatalossá vált, hogy Magyarországra látogat a svéd miniszterelnök, friss cikkünkben ekkor ismét megerősítettük: az Index információi szerint az elmúlt hetekben katonai és hadiipari megállapodás születhetett a két kormány között, aminek köszönhetően új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez, és ez érintheti a Gripen vadászgépeket is.

Február 23-án Orbán Viktor kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: négy új Gripen érkezik a magyar légierő kötelékébe. A sajtótájékoztató kezdetén két megállapodást írtak alá a felek,

  1. módosították a Gripen vadászgépekre vonatkozó szerződést, magyar részről ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szignálta.
  2. A második egyezség is a Gripenekről szólt, ez a logisztikai rendszereket és támogató szolgáltatásokat érinti. 

A bejelentést követően szakértőkkel mutattuk be, hogy a megállapodás a gyakorlatban mit jelent. Az egyik elemző Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő volt, aki nyilatkozott lapunknak, de anyagainkhoz felhasználtuk Stepper Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójának elemzését is. Valamennyi megszólaltatott szakértőnk szerint Magyarország számára rendkívül előnyös katonai és hadiipari megállapodás született a svéd NATO-csatlakozás keretében. Pontosan úgy, ahogy azt már az első cikkünkben kiemeltük.

Minden pontosan úgy történt, ahogy azt értesüléseink alapján állítottuk.

A fenti példával arra kívántunk rámutatni, hogy a mai magyar hírpiacon már elsősorban nem az olvasó megfelelő tájékoztatása a cél, hanem a hírek, információk egy-egy narratívára történő ráhúzása. Ha később kiderül, hogy egy vád alaptalan volt, akkor se helyreigazítás, se bocsánatkérés nincs. Nem is várjuk, csak megjegyezzük, hogy piacvezető portálként az építő jellegű kritikát szívesen fogadjuk, ha azonban egy-egy minket szemléző írás valamely politikai oldal narratívája szerint kerül kiszínezésre, legalább a lovagiasság szabályai szerint ne keverjenek bele minket, azt a balhét vigye el a híreket ferdítő szerkesztőség!

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok