Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A füleskuvik (Otus scops) Magyarország legkisebb fülesbaglya, Európa egyetlen vonuló bagolyfaja, a telet Afrikában töltik, majd tavasszal érkeznek vissza téli szálláshelyükről.

  Néhány természetszerető magánszemély a Filmdzsungel Stúdióval közösen működteti a világ egyetlen füleskuvik élő webkameráját. A statisztikák szerint az állatok népszerűségi versenyében a bagolyfélék – különösen a pelyhes fiókák –  előkelő helyen vannak. 

  A kis fülesek pár napja keltek ki a tojásból és szépen cseperednek, várhatóan július elején repülnek majd ki a fészekből, addig viszont sor kerül meggyűrűzésükre is.

  A tojót és a négy fiókát nem egy, hanem rögtön két hím füleskuvik is eteti. Ez ritka jelenség nem csak a füleskuvikoknál, de más madárfajoknál is, viszont nagyban megnöveli a fiókák sikeres kirepülésének esélyét.

  Itt az egyik élő kamera:

  Itt pedig a másik:

 • 12 500 fontért (kb. 4,6 millió forintért) árverezték el azt az ezüst étkészletet, amit még Adolf Hitler 50. születésnapjára készítettek a náci vezetőnek.

  A két késből, három kanálból és három villából álló étkészlet Dorsetben került elő, amikor kipakolták a bútorokat egy volt katonatiszt házából. Mindegyiken rajta van a horogkereszt, a birodalmi sas, és Hitler nevének kezdőbetűi.

  Az Egyesült Királyságban nem illegális ezek árusítása, de arról vita volt, mennyire ízlésesek az ilyen aukciók, és több képviselő is tiltást szeretne elérni.

  A vevőről semmit sem tudni, csak annyit, hogy online licitált. (BBC)

 • 1800 kilométert traktorozott három svájci szurkoló, hogy a helyszínen nézhessék meg a Szerbia-Svájc mérkőzést. Június 9-én indultak Küssnachtból és tegnap érkeztek meg Kalinyingrádba. 

 • Igen, harminc éve kezdett bontakozni a magyar szintipop, aztán lett magyar Depeche Mode, a többi pedig már történelem. Ákos néhány hete a saját Youtube-oldalán tette közzé a Bonanza Banzai legelső felvételeit, a csupán néhány száz példányban megjelent, Ladies From That House című kazetta-maxi anyagát. Ezen már ott volt a későbbi nagy sláger, az Induljon a banzáj! - csak eléggé másként, mint ahogy később megismertük. A magyar elektronikus zene hajnala bájos szintiprüntyögéssel 1988-ból. C'mon Start The Banzai!

Rovatok